Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 278

Снимка: БТА

Вече не сме първи по смъртност в Европа
Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите на коронавирус през последните десет дни, в които страната ни се намира в локдаун, съобщи на брифинг на здравното министерство проф.Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. През последната седмица от Covid-19 са излекувани 16 872 души и това дава надежда в битката, която продължава да оказва натиск върху здравната система, добави здравният министър проф. Костадин Ангелов. България вече не оглавява класацията по смъртност в Европа и се нарежда на второ място с 27,5 на 100 хил. души. По показателя 14-дневна заболеваемост страната ни е девета с 554 пациенти на 100 хил. души. Още актуална информация от брифинга  ТУК.

Здравното министерство ще проведе информационна кампания, с която да разясни ползата от ваксините срещу коронавирус. Екип на ведомството си сътрудничи с фирмите производители, от които се очаква да представят цялата информация за медикаментите. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че е рано да се говори за противопоказания и странични ефекти, тъй като все още не са постъпили всички данни за ваксините. Той опроверга твърденията, че препаратите се създават в последния момент, позовавайки се на факта, че по тях се работи още от 2003 г. при появата на първия коронавирус. Медикаментите ще преминат през всички фази на клинични изпитвания, преди да бъдат одобрени, увери министърът.

Около 47% от медицинските служители на първа линия към момента са заявили желание да се ваксинират срещу Covid-19
Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред депутатите от Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Вече са проведени няколко заседания на Националния ваксинационен щаб, на които е изработена програмата по ваксинацията, каза още министърът.

Трето поредно денонощие излекуваните от Covid-19 надвишават 3000
3328 нови случаи на коронавирус са установени през изминалото денонощие при направени 8578 PCR тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 38% от изследвалите са заразени. Най-много положителни случаи има в София – 614, в Пловдив – 325 и във Варна – 321. Починали са 127 души, излекуваните са 3050, а в болница остават 6998 пациенти, 544 от които в интензивни отделения. До момента с коронавирусна инфекция са регистрирани 171 493 души, а активни са 94 132 случаи. Общо 72 078 болни са се възстановили, докато 5283 са изгубили битката с болестта.

Отслабва натискът върху Спешната помощ в София
С една трета са намалели случаите, на които се отзовават спешните медици, посочи директорът на Спешната помощ в столицата Георги Гелев. ​„Бяхме достигнали рекорд от над 800 повиквания за 24 часа. В момента са около 550“, отчете той. По думите му има намаление и на Covid-повикванията – от 200 са спаднали на 100 дневно. Пред сградата на Спешната помощ в София бе отслужен молебен по повод 85 години от основаването на първата Спешна помощ у нас, която е и първа на Балканския полуостров, информира репортерът на БНР Евелина Стоянова. „Считам, че тази пандемия малко промени отношението на хората към българските лекари. Това е добър резултат. Лекарите го заслужават, сестрите също, всички професионалисти по здравни грижи. Благодаря ви много!“ – каза Георги Гелев.

Не е ясно дали детските градини ще отворят в понеделник
Все още няма решение дали детските градини и яслите ще бъдат отворени в понеделник, каза днес здравният министър по повод на изразеното намерение преди дни детските заведения да заработят седмица преди края на локдауна. ​„Данните не ни водят в тази посока, нуждам се от информация, за да предприемем подобна стъпка“, коментира той.

Възможно е отлагане националното преброяване заради епидемията
ГЕРБ внесе поправка в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд, с която правителството да промени датите на преброяването в извънредна епидемична обстановка. Според вносителите съществува опасност за гражданите и преброителите при посещенията на жилищата. Преброяването е насрочено между 22 януари и 15 февруари 2021 г.

Независими депутати искат свикване на КСНС за датата на изборите
Напусналите БСП депутати поискаха президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност, за да се обсъди провеждането на парламентарните избори. Румен Радев вече посочи датата 28 март 2021 г. за предстоящия вот. „Изборите се предхождат от масови мероприятия, които са в разрез с противоепидемичните мерки. Затова и датата на изборния ден не може да се насрочи, без да се отчитат препятствията за максимално широко участие на избирателите“, обоснова позицията депутатът Красимир Янков.

Присъствено обучение най-рано на 4 януари
Следващата седмица ще стане ясно на какъв принцип учениците ще се завръщат в класните стаи след 4 януари, съобщи образователният министър Красимир Вълчев на онлайн среща за проблемите на дистанционното обучение, организирана от омбудсмана Диана Ковачева. ​„Решенията ще се взимат локално, като първо ще бъде възстановен учебният процес за учениците от 1 до 4 клас, както и за тези в 7, 8 и 12 клас“, поясни той. Стана ясно, че 30 хил. Ученици не разполагат с електронни устройства, за да се включат в дистанционното обучение. Училищата имат правото да заплатят интернета на децата, чиито родители не могат да си го позволят, подчерта министърът.

Авиокомпаниите заплашени от фалит заради Covid-19
Възможно е да започнат масови фалити на авиокомпаниите, заяви пред БНР Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиационни компании. В момента държавата субсидира 20-30% от намалените приходи на авиопревозвачите, но след изразходването на всички резерви, браншът ще се нуждае от държавни финансови грантове, предупреди той. Приходите от редовни полети са намалели с около 65%, а при чартърните превози спадът е 90 на сто.

Без ДДС за ваксините срещу коронавирус
Ваксините срещу Covid-19 ще бъдат освободени от ДДС през следващите две години, записаха депутатите в Закона за ДДС. Имунизирането ще бъде доброволно и ще се плаща от бюджета. Освобождаването от ДДС ще важи само за PCR тестовете, но не и за антигенните и бързи тестове за коронавирус. Депутатите промениха и Закона за извънредното положение, за да може здравното министерство да субсидира лечебни заведения за оказване на медицинска помощ при обявена епидемична обстановка.

Радев и Борисов ще дадат добър пример, ако се ваксинират публично
Президентът и премиерът да „поведат хорото“ и подобно на всички световни лидери да си поставят ваксина срещу коронавирус пред камерите, призова пред БНР здравният икономист Аркади Шарков. Така те ще дадат добър пример и с помощта на информационна кампания в полза на ваксините ще противодействат на антиваксинационната вълна. Според икономиста свръхинформираността на хората от началото на епидемията и възможността да чуват радикално различни мнения са довели до „шизофренична ситуация“. По думите му, все още липсва истинска разяснителна кампания за ваксините.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00