Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 281

Снимка: БТА

В България няма готовност за производство на българска ваксина
Отпуснатите от правителството 11 млн. евро на държавното дружество "Бул Био" са за откриване на нова линия за производство на БЦЖ, а не за ваксини срещу Covid-19. Пред БНР директорът на фирмата д-р Румен Кофинов поясни, че "Бул Био" няма възможност да произвежда ваксина срещу новия вирус. Д-р Кофинов добави, че технологията, по която се произвежда ваксината срещу Covid-19 е известна от 10 години. Това, което учените са направили е подмяна на една информационна РНК с друга. По думите на д-р Кофинов, трябва да се ваксинира критична маса от хора, за да се изкорени заболяването, но след консултация с личния лекар.

Имунизацията в България ще започне най-рано след два месеца
Изискванията за безопасност при ваксините са много по-големи отколкото при лекарствата. Въпреки това, все още в световен мащаб има много малко информация за ваксината срещу Covid-19. Коментирайки новите свръх модерни ваксини, пред БНР, доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”,  посочи, че масовата ваксинация в България вероятно ще започне най-рано след два месеца. Според доц. Велизарова, първата група за ваксинация трябва да са медици и учители, за да тръгнат учениците на училище. "След тях веднага трябва да са хората над 65 години", добави лекарката.

Спада процентът на заразените с Covid-19 в България
За последните 24 часа, в България са регистрирани 1287 нови случаи на Covid-19,  като 71 са при медицински служители. От направените 4407 PCR тестове, 29,2% положителни . В интензивни отделения са 595 пациенти, от общо 7224  хоспитализирани. Излекуваните за последното денонощие са 2235, а 64 пациенти с Covid-19 са починали.
Най-много са новорегистрираните случаи в София - 289, Варна - 137 и Пловдив - 102.

Православната ни църква се готви за по-различни празници
Заради епидемията от Covid-19, българите се готвят да посрещнат Рождество Христово в по-различна обстановка. Храмовете се дезинфекцират и в тях може да се влиза само с маски. От ефира на БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний предупреди, че епидемията не трябва да се подценява и призова да се спазват строго всички противоепидемични мерки. Митрополитът посочи, че храмовете "ще бъдат отворени за служение и това е правилно решение на правителството". По дмите му, празниците около Великден са показали, че "БПЦ и миряните са дисциплинирани и с отговорно съзнание за дълг към ближия и към Бога."

В писмата си до Дядо Коледа българските деца си пожелават здраве
Приключи конкурсът„Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. на „Български пощи“, който се проведе за 25-а поредна година. В него се вкключиха над 6000 деца, но предимно от София, заради ограничителните мерки.  В предходни години, децата в малките населени места са ходели организирано до пощенските станции, за да изпратят писмата с желанията си за подаръци. Сега, заради пандемията от Covid-19, в голяма част от писмата си, децата си пожелават да бъдат здрави, вместо да искат подаръци, отчитат организаторите на конкрса.

Полицейски екипи следят за противоепидемичните мерки в София
Около Коледния базар в столичната Градска градина бяха изпратени два екипа на „Жандармерията“ заради струпване на хора.
Единият от екипите бил зает и с регулиране на движението в района, тъй като по околните улици имало задръстване от автомобили.
Пресцентърът на Вътрешното министерство потвърди пред „Хоризонт“, че действията на полицията са свързани с контрола върху спазването на противоепидемичните мерки.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила : Дaрина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00