Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчетата в Рединг се готвят за Коледа и Нова година

4
Снимка: личен архив

Когато Виктория Влаховска се мести в гр. Рединг, Великобритания, се оказва, че българското училище, което ще посещава дъщеря ѝ, за да изучава родния си език, е на повече от час път. Българската диаспора в Рединг обаче е голяма, затова Виктория решава да основе училище в града. През септември 2017 г. българското училище „Д-р Петър Берон” вече е факт.

„Ние обхващаме района в Рединг, Уокингам и Бракнел – уточнява преподавателят по български език и литература Цветанка Стоянова. - В нашето училище има 35 ученици. Българският език е втори за тях и искам да им дам стимул да продължат да го изучават. В часовете по литература ги запознавам с български автори и произведенията, които са създали. Особено значение има изучаването на историята, която им преподава Диана Петрова, защото трябва да знаят, откъде идват и какво означава името България за световната история. Важен предмет е и географията, защото той ще им помогне да знаят къде се намира тяхната родина и да опознаят родния си край.”

По време на първия локдаун във Великобритания, училището в Рединг преминава към онлайн-обучение.

„Сега обаче поетапно се връщаме в класните стаи. Имаме вариант да изнесем онлайн-концерт, но искаме децата да имат ден, изпълнен с Коледно настроение. Ще правим картички в клас, декорации, украса на сладки и много други изненади” - казва Виктория Влаховска, а Цветанка Стоянова допълва:

От ляво надясно: Виктория Влаховска, Диана Петрова, Цветанка Стоянова, Екатерина Димитрова

„Тази година учениците имат проект „Моята българска Коледа”, в рамките на който да напишат есе със снимков материал и да покажат, как празнуват в тяхното семейство, но по български, без да се смесват с английските обичаи и традиции.”

Българчетата в Рединг с удоволствие учат коледни песни и стихотворения, а от учителите си научават, как се празнува Бъдни вечер, Коледа, какво се поднася на трапезата в България.

„Знаят как се посреща Нова година, какви са обичаите и как празнува българският народ. А за 1 януари са изработили сурвачки и с нетърпение чакат тържеството, за да сурвакат родителите и приятелите си. Миналата година изработиха кукерски маски” - разказва преподавателят Екатерина Димитрова.

През 2019 г. училището полага основите на интересна традиция: календари с рисунки. Тогава темата е „Български светци – имени дни”.

„Доста от учениците носят имена на светци, но никой от тях не знаеше какво означава имен ден и защо се празнува, затова им беше много интересно да разучат – отбелязва Виктория Влаховска. – А новият ни проект е свързан с това да проучат български празник или обичай, да отговорят на въпроси, свързани с него и да нарисуват предмет, свързан с този празник. Всички рисунки станаха прекрасни и красят новия календар за 2021 г.

Училището в Рединг се гордее и с мобилната си библиотека. Тя се намира в един автомобил, а учениците с интерес четат басни, български народни приказки, детски книги.

„Ние се опитваме да формираме знания, умения и позитивно отношение към българската култура, към народните празници и обичаи, докосването чрез българския език до историята и традициите на българския народ и опознаване на България – казва Виктория Влаховска. - Но най-вече изграждаме на чувство за общност, защото за нас това е от изключително значение.”

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27