Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно ограничиха пътуванията от и до Великобритания

Снимка: БТА

Със заповед на здравния министър от 00.00 часа на 21 декември до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, пристигащи с начална точка на отпътуване от Великобритания и Северна Ирландия.

Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България, както и за членовете на техните семейства. При пристригането си в България те подлежат на задължителна 10-дневна карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават. Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява на територията на Обединено кралство.

Карантинирани са и пристигналите предимно български граждани с трите последни полета от Великобритания, които по изключение бяха допуснати да кацнат в ранните часове на 21 декември.

Решението за въвеждането на ограниченията бе взето на извънредна среща при премиера Бойко Борисов с участието на външния министър Екатерина Захариева, транспортният министър Росен Желязков и здравния министър Костадин Ангелов. 

Пред програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов, каза, че повечето българи са успели да напуснат острова преди влизането в сила на новите ограничения, но се очаква те да имат проблеми при завръщането им в страната след празниците.

Пълният текст на заповедта на здравния министър може да се прочете на български език ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00