Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 290

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете
Със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий при диагностицирането на Covid-19. Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на Covid-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а  техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, както при случаите, потвърдени с PCR тестове. Бързите антигенни тестове ще трябва да се прилагат при болни лица в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус. При наличие на клинични симптоми за коронавирус и отрицателен резултат следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност - да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни. Критериите за прилагане на антигенните тестове вижте ТУК

Ваксинирането срещу Covid-19 започва на 27 декември
Ваксинирането срещу Covid-19 в България се очаква да започне на 27 декември, обяви здравният министър. То ще започне едновременно в три големи града. Министър Костадин Ангелов посочи, че е готов да бъде първият в България ваксиниран срещу коронавируса.

Днес той предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки, закупени по европейска програма.

Новозаразените за денонощието са 1277 души, излекуваните са 2908
1277 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Положителни са над 29% от направените 4304 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал. 59 от новите болни са медици. Общият брой на заразените с коронавирус от началото на пандемията е 192 472. Активните случаи са 83 041. Общо 6287 пациенти с коронавирус остават в болница. 523 са в интензивни отделения. 156 души са починали за последните 24 часа. С тях броят на починалите с доказан коронавирус достигна 6765 души.  Излекувани за денонощието са 2908 пациенти. Излекуваните прехвърлиха числото 100 000 и вече са 102 666 души.

Новина 10 1300 полицаи с положителни проби за Covid-19, 132 са в болница
Съдилищата в страната са издали общо над 650 присъди за нарушаване на наложена карантина и за невярно попълнени декларации при напускане на населените места през пролетния локдаун, когато по входовете и изходите на големите градове в страната имаше КПП-та. Това съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пред журналисти. Той посочи също, че по негови данни към момента 1300 полицаи в страната са с положителни проби за Covid-19, от тях 132 се намират в болница.

България ще осигури ваксини за македонските граждани
България ще проучи възможностите за осигуряване на ваксини срещу Covid-19 за държавите от Западните Балкани и Източното партньорство. Това ще стане след осигуряване на българските потребности и по условията на споразуменията с Еврокомисията, реши правителството. "Правим го с най-чисто сърце за живота и здравето на нашите най-близки съседи", е заявил премиерът Бойко Борисов.

Македонският здравен министър Венко Филипче участва в правителственото заседанието и е изразил признателност за решението. Заедно с българския си колега Костадин Ангелов, министърът е подписал Писмо за намерение за осигуряване на ваксини срещу Covid-19 за Северна Македония, предаде БТА.

Разшириха обхвата на лицата без забрана за влизане от Великобритания 
От 22 декември се разширява обхватът на лицата, пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия, които могат да влизат в България, гласи заповед на здравния министър. Сред тях са медицински специалисти и научни работници, социални работници, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия; работници участващи в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, включително при инсталирането и поддръжката им; транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари и стоки; сезонни земеделски работници и заетите в туризма както и транзитно преминаващите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на България.

Всички лица пристигащи, в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство се поставят под карантина за 10 дни. На задължителна карантина не подлежат единствено официални длъжностни лица и членовете на техните делегации, които представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 48 часа PCR тест, както и водачите на товарни автомобили, транзитно преминаващите през страната и екипажите не напускащи самолетите или корабите им.

Д-р Симидчиев: „В България този „нов мутирал вирус“ беше установен още през април
„Този вирус беше установен в Националната лаборатория по СПИН, която прави секвениране на различни щамове вируси, още през април от български автори. В момента този вирус се разпространява в Англия.... Въпросът е дали този вирус е прескочил от Европа към Великобритания, или може да прескочи обратно в Европа“ - каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той поясни, че коронавирусите са изменчиви и много често част от генетичната им информация се променя. „Новият вирус трябва да е съществено различен, за да има нужда от нова ваксина, а той не е такъв... Колкото повече намножава вирусът в населението, толкова по-голяма е възможността да мутира. Затова трябва да се ограничи разпространението му“. Пулмологът посочи като недостатък неадекватната национална информационна кампания за ваксинация, чрез която хората да получат необходимата им информация и да бъдат спокойни при вземането на решение дали да си поставят ваксина. 

42% от предприятията отчитат спад на приходите през ноември
Близо 42% от предприятията са регистрирали намаление на приходите от продажба на стоки и услуги през ноември спрямо октомври. Това сочи изследване на Националния статистически институт, свързано с последиците от пандемията от Covid-19 върху икономиката. 46% от предприятията, участвали в изследването, са декларирали, че няма промяна в приходите, а при 11,8% дори има увеличение, предаде репортерката ни Марта Младенова. Едва 9,8% от анкетираните са посочили, че се възползват от мерки за подпомагане на работодателите.

Учените ще решат дали е безопасно да се проведат изборите
Президентът няма да прави политически проекти, както го тласкат в тази посока, каза пред „Нова ТВ“ вицепрезидентът Илияна Йотова. Желанието за парламентарните избори съществува в българските избиратели и в техните политически представителства. Но има прекалено много неизвестни, за да се каже, коя дата е най-подходяща за изборите. По темата дали заради епидемията провеждането на изборите е безопасно, ще се произнесат хората от научните среди, смята Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че е резервирана към практиката първи ваксината да си поставят държавниците. Първите количества трябва да са за най-нуждаещите се, но в страната не е направена информационна кампания за ваксините, добави тя.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00