Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 293

Снимка: БТА

България е в очакване на първите ваксини срещу Covid-19
От 27.12.2020 г. стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 на територията на цялата страна. Това потвърдиха днес в съобщение до медиите от Министерството на здравеопазването. Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите ще се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции и от специално създадени за целта имунизационни мобилни екипи. Подчертава се отново, че имунизацията е препоръчителна, ще бъде безплатна и ще се поставя по желание.
Пристигането на първата, макар и символична, партида се очаква в късните часове на днешния или ранните часове на утрешния ден.

Фолклорен ансамбъл изненада лекарите от болница "Пирогов" навръх Коледа 
Известният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" организира специална изненада за Рождество Христово в най-голямата болница за спешна помощ в България - "Пирогов", предаде БНТ. С импровизиран концерт в двора на болницата той създаде празнично настроение на медиците на първа линия - героите на тази година, които са на работа в дните на Коледа и Нова година. От ансамбъла планират и благотворителен концерт за лекарите на първа линия. 

Рождественска молитва за справяне с пандемията от Covid-19
В катедралния храм "Св. Александър Невски" Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната служба  по повод празника Рождество Христово. Той поздрави християните с думите: "В дните и месеците на нови и тежки изпитания, които заедно с целия свят и цялото човечество споделяме и ние, отново сме застигнати от единствените по рода си радост и надежда, изгрели днес с Рождеството ".
По време на богослужението беше прочетена и молитва за справяне с пандемията от коронавируса.

772 са новите случаи на Covid-19 
772 са новите случаи на коронавирус, регистрирани в България за последното денонощие. Това са 21% от направените 3669 теста. От тях PCR тестовете са 2407 (627 положителни), а антигенните - 1262 (145 положителни). 139 са установените новите случаи, установени в София, следват Варна - със 72, и Бургас - с 57. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. 
В болница се намират 5671 инфектирани с коронавируса, 521 от тях са в интензивни отделения. 1215 са излекуваните за последното денонощие, починали са 45 души.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Миглена Иванова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00