Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на новото начало

Честита Нова година! Честит Васильовден!

Снимка: БГНЕС

Първи януари е! Първият ден на 2021 година, първият ден от новото начало и новите надежди за всеки от нас, за семействата и близките ни, за всички хора по света! Днес православието отбелязва деня на свети Василий Велики, почитан също от Римокатолическата, Епископалната, Англиканската, Лутеранската и др. църкви.

Роден около 330 г. в Мала Азия, в знатно и благочестиво семейство, той завършил с отличие училище в Кесария Кападокийска, където се запознал с бъдещия бележит църковен отец св. Григорий Богослов, с когото останали приятели за цял живот. В Константинопол, а по-късно и в Атина, младият Василий получил богати познания по философия, литература, реторика, математика, астрономия, медицина, изучавал задълбочено и богословските науки.

През 356 г. се завърнал в родината си и приел св. кръщение. Светската кариера не го привличала. Стремейки се към подвижнически живот, той предприел пътешествие в Сирия, Палестина, Месопотамия и Египет, за да се запознае по-добре с монашеството и да намери пример за подражание. Завръщайки се в Кесария, приема презвитерски сан и става близък помощник на епископ Евсевий. В продължение на шест години е незаменим пастир за кесарийските християни, които го избират за свой епископ след смъртта на Евсевий.

Св. Василий остава в историята не само като велик богослов, учен, вселенски учител на Църквата, но и с организираната от него благотворителна институция за болни, недъгави, бедни и сираци, включваща болница, страноприемница, работилници, училище, жилища за епископа, свещениците, лекарите и служителите.

За последните му дни има чудно предание, според което той успял да покръсти лекар-евреин на име Йосиф. Лекарят предвиждал смъртта на своите пациенти с голяма точност. Св. Василий много обичал този благочестив юдеин и го призовавал да стане християнин, но Йосиф не искал да сменя вярата, в която се е родил. Веднъж лекарят му казал, че ще умре преди слънцето да изгрее. Светецът знаел, че е така, но предложил облог – ако доживее до следващия ден, Йосиф да приеме християнството. Така и станало. Благодарение на силните си молитви, Василий не само доживял до сутринта, но и сам кръстил своя приятел и семейството му, поклонил се на Бога, върнал се у дома си и там завършил земният му живот. Това се случило на 1 януари 379 г. В негова памет на този ден се отслужва света Василиева литургия.

В българската традиция Васильовден е време за наричания и други практики, които имат езически корени. Извършват се гадания, наричат се благопожелания. Едно от най-често срещаните е: „Здрава, здрава годинчица!“ Така е озаглавен и материалът, който разказва още за народните обичаи на този ден.

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15