Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 303

Снимка: БГНЕС

60% от децата в столицата се завърнаха в детските градини 

В първия работен ден от новата година детските градини, яслите и учениците от началното училище в страната започнаха присъствени занятия.Всичките 194 детски градини и 24 ясли в София отвориха врати днес, съобщиха от Столична община. В първия ден след „антиковид" принудителната ваканция детските заведения са били посетени от общо 26 200 деца. Това е малко под 60% от капацитета им, предаде БТА. Родителите, които искат да задържат децата си вкъщи, имат право да го направят. От днес и учениците от 1-и до 4-ти клас провеждат заниманията си в класните стаи в 175 общински училища в столицата. 

Връщат големите ученици в училище през втората половина на януари 

След 18 януари може да има поетапно връщане на учениците от 5-ти до 12-ти клас към присъствена форма на обучение, ако епидемичната обстановка позволи, каза просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНР. „Мнозинството от родителите са за връщане на децата. Нормално е. Училището е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания, умения и да бъдат възпитани“, коментира министърът. 

До края на седмицата ще бъдат готови списъците за ваксиниране на учителите, като броят на желаещите се увеличава, заяви министърът. Вълчев очаква от 90 000 работещи в образователната система поне 35 000 учители да се съгласят и да бъдат имунизирани, предаде БТА. 

Пристигнаха нови 25 000 ваксини срещу Covid-19 

На летище София кацна самолет с втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България. Партидата от 25 000 дози ще се разпредели в страната. В средата на януари се очакват още 35 000 дози. Ваксинацията в България се извършва безплатно и напълно доброволно. Амбициите на здравните власти е имунизацията да обхване поне 70% от населението, предаде БТА. 

Масовата ваксинация ще започне, когато имаме достатъчно голям арсенал от ваксини, преди месец май, каза пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов. До седмица ще започне и втората фаза на ваксинацията, в която ще бъдат обхванати учителите, персоналът и потребителите на социални услуги, поясни Ангелов.  

Само 4 сигнала за нежелателни реакции след ваксиниране 

Българският план за ваксиниране изглежда добре, предполага обхващането на важните групи, коментира пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България. Интересът към ваксинирането се качва с всеки изминал ден, защото се виждат ползите. В това отношение и здравният министър допринесе доста, заяви Околийски.  

При почти 5000 ваксинации има само 4 сигнала за нежелателни реакции, каза шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от БТА. "Те се изразяват в болка, замайване за около 15 минути, локална болка при мястото на ваксинация и температура за няколко часа, което след това е отшумяло"- добави Кирилов.

6,4% са новозаразените с Covid-19 при направени 2660 теста  

Новите случаи на коронавирус в страната за денонощието са 171 при направени 2660 теста, показва Единният информационен портал.  Противно на тенденцията през последните дни, по-голям е броят на установените случаи чрез бърз тест за антигени - 99, отколкото чрез PСR тест – 72. При това за денонощието са взети и изследвани значително повече проби по втория метод. Активните случаи на коронавирус са 72 962. Хоспитализирани са 4689 болни.  453-ма са пациентите в интензивни отделения. За последните 24 часа са починали 34 души с доказан коронавирус. Излекуваните са 944. През изминалото денонощие няма ваксинирани, сочи Информационният портал.

Икономиката ще се върне на предкризисните нива едва догодина

Българската икономика ще започне да расте след кризата най-рано догодина. Най-тежкото последствие от пандемията е отложеното потребление - по тази причина през 2020 г. в държавния бюджет не са постъпили над 500 млн. евро, посочват от Стопанската камара. Прогнозата е масовата ваксинация срещу Covid-19 да ускори стопанското възстановяване. 

Предкризисните нива на БВП в българската икономика се очаква да бъдат достигнати едва през 2022 г., но първи признаци на икономическо възстановяване в производството вече са налични, а оптимизъм дава ваксината срещу Covid-19, коментира председателят на Стопанската камара Радосвет Радев. 

2700 търговци са поискали подкрепа с оборотен капитал заради Covid-19 

До момента близо 2700 търговци са поискали подкрепа с оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите, съобщиха от агенцията. По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки заради разпространението на Covid-19, могат да получат 20 или 10% от оборота си за периоди от 2019 г. или 2020 г. Изплащането на сумите може да започне след получаване на одобрение от Европейската комисия, което се очаква в близките седмици, посочват от НАП.

Румъния вече не изисква карантина за влизащи от България 

България отпадна от списъка на страните с висок епидемиологичен риск за Румъния, съобщи БНТ. Така хората, влизащи от страната ни на румънска територия, няма да подлежат на карантина. Това реши в късните часове на  3 януари Националният комитет за извънредни ситуации в страната. 

Новият списък с 43 държави с висок епидемичен риск, чиито граждани ще подлежат на 14-дневна изолация при пристигане в Румъния, е в сила от 18 часаднес, 4 януари.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България. 

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00