Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 304

Снимка: БТА

Подготвят протокол за гласуване в пандемична обстановка
Президентът Румен Радев заяви, че все още няма достатъчно информация, за да може да вземе информирано решение и да насрочи предстоящите парламентарни избори. След първата от серия консултации за провеждането на справедливи и прозрачни  избори, гарантиращи правото на глас и здравето на гражданите той посочи: „Като президент за мен е изключително важно да се гарантира конституционното право за вот на българите в предстоящите парламентарни избори, но и тяхното здраве“, отбеляза Радев. Той посочи, че такива избори са се провели в редица държави като САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватия, Румъния и Северна Македония.

Министър Ангелов заяви, че се подготвя протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация и уточни, че документът ще бъде представен, след като президентът обяви датата на вота. Обмисля се и временна отмяна на карантината за поставени под изолация, за да гласуват.

Премиерът смята, че се търси повод за отлагане на изборите
Във Велико Търново премиерът Бойко Борисов отбеляза, че правителството е готово за провеждане на парламентарните избори на 28 март и за тази дата се подготвя и медицинският протокол. По повод изказването на Румен Радев Борисов заяви, че ако президентът иска да отмени изборите, това е изцяло в неговите правомощия, но да „се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма“. „Прогноза, ако можеше да даде някой, какво ще бъде на 28 март, той щеше да бъде шеф на Световната здравна организация, макар че и те не знаят“, коментира още премиерът, цитиран от в. „Труд“.

През 2020 г. са събрани повече данъци, отколкото през 2019 г.
През 2020 г. постъпленията в НАП са 25 млрд. лв. Това е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. повече от 2019 г. Въпреки коронакризата, бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките и се запазва тенденцията за ръст на постъпленията. За миналата година той е около 5%. През 2020 г. приходите от данъци са 14 млрд. лв. От тях над 2,6 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци. 3,7 млрд. лв. е данъкът върху доходите на физически лица. Постъпленията от ДДС са 7,6 млрд. лв. Приходите от осигурителни вноски са 10,6 млрд. лв., предаде агенция БГНЕС.

Новозаразените с Covid-19 в България са 9,55%
За последното денонощие в страната ни са направени 10 774 теста като 1029 от пробите са положителни, или 9,55%. Общо 4405 пациенти с Covid-19 са в болница, от които 411 - в интензивни отделения. Излекувани са 2213 души, а 157 пациенти са починали.

Около един милион българи са преболедували Covid-19
Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, каза пред Dir.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според него, мутацията не пречи на ваксините, нито на диагностиката. Няма медицински доказателства, че новата форма на вируса е по-инфекциозна, нито че заразените с нея прекарват по-тежко болестта, посочи още Кантарджиев.

Около 1 милион българи вече са се сблъскали със заболяването. Вероятността да го повторят е изключително малка. В световен мащаб медицински доказани повторни заразявания са 1 случай на 2 млн. болни, твърди професорът.

Бюджетният дефицит за 2020 г. е по-нисък от планирания
Очаква се дефицитът в държавния бюджет за 2020 г. да е 3,6 млрд. лв., вместо записаните в закона 5,2 млрд. лв. Финансовото министерство прогнозира, че дефицитът ще е 3% от очаквания БВП. Средствата са насочени за борба с последиците от пандемията - 2,8 млрд са за различните фискални стимули в икономиката,  а 800 млн лв. са били пренасочени от фондовете по различни програми на ЕС.

Общо приходите в хазната за 2020 г. ще са 44,2 млрд лв., при заложени 43,5 млрд. Това е преизпълнение в приходната част с над 1,5% от планираното. Заради мерките за справяне с пандемията държавните разходи за миналата година са били 47,8 млрд. лв., докато през 2019 г. са били 45,2 млрд лв, предаде БТА.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Дарина Григорова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00