Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 310

Снимка: Ани Петрова

Европа ни съветва скоро да не облекчаваме мерките
Страната ни не трябва да бърза със свалянето на ограничителните мерки срещу разпространението на Covid-19, призова пред бТВ българският представител в Европейската агенция по лекарствата Илко Гетов. Той заяви, че е най-добре да продължим да спазваме ограниченията до края на февруари. Така не само ще се запази тенденцията за намаляване на броя на новозаразените, но и хората на първа линия вече ще бъдат имунизирани, както и много възрастни хора.

Ваксинирането крие по-малък риск от усложненията след коронавирус
“Усложненията от коронавирусната инфекция са многократно по-чести от потенциалния риск при ваксиниране”, каза пред БНР д-р Златко Димитров от Българското дружество на алерголозите. По думите му, при заболяване от Covid-19 има цял спектър от засягания на различни органи и системи, не само на дихателната. Коронавирусът може да доведе до тежки промени и в сърдечно-съдовата система, да увреди черния дроб и да предизвика неврологично засягане. “Алергичните заболявания не са противопоказания за приложение на ваксината като цяло”, подчерта специалистът.

Полярниците ни и този път няма да заминат за Антарктида
Двайсет и деветата българска експедиция за Антарктида беше отложена ден преди планираното отпътуване заради случаи на коронавирус на испанския кораб "Есперидес", на който трябваше да се качат полярниците, каза за Радио България ръководителят им Христо Пимпирев. Предвиждаше се шестима учени да заминат за Чили, където да останат две седмици под карантина, преди да се отправят към базата на о. Ливингстън. Това е второто отлагане на експедицията - тя трябваше да замине през ноември, но членове на чилийската база на Антарктида бяха установени с Covid-19 и бяха наложени противоепидемични мерки.

Спада броят на новозаразените
105 нови случаи на коронавирус са регистрирани през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 6,5% от направените 1629 PCR и бързи антигенни тестове са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 30, във Варна – 14 и в Бургас и Перник – по 7. Излекуваните са 695, починали са 29 души, а в болница се намират 4205 пациенти - от тях 380 в интензивни отделения. Активните случаи са 65 126. До момента 13 473 души са се ваксинирали срещу Covid-19. Най-много имунизации са направени в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Обсъждат връщането и на големите ученици в клас
Решението кога да се завърнат всички ученици в клас ще бъде взето около 15 януари, коментираха на работна среща образователният министър Красимир Вълчев, здравният министър Костадин Ангелов и членове на Националня оперативен щаб. По това време ще стане ясно какъв ефект са оказали върху епидемичната обстановка новогодишните събирания и отворените през януари ясли, детски градини и начални училища. Очаква се връщането на по-големите ученици да започне от 18 януари, ако позволи епидемичната обстановка. Част от подрастващите вероятно ще учат дистанционно, а други ще присъстват в класните стаи и така ще се редуват. Още по темата - ТУК

Всеки пети учител е пожелал да се ваксинира
До момента 21% от учителите са пожелали да се ваксинират, съобщиха от здравното министерство. Записването на желаещите ще продължи,докато тече ваксинацията на втората група. С приоритет ще бъде имунизиран и непедагогическият персонал в просветните институции, стана ясно след работната среща между здравния и образователния министър и членове на Националния оперативен щаб. Темпът на ваксинация на работещите в образователната сфера съвпада с този на Германия, съпоставен спрямо броя поставени ваксини на глава от населението.

Лекарите ще вземат по 10 лв. на поставена ваксина
Държавата ще плаща по 10 лв. за всяка инжектирана доза от двустепенните ваксини срещу коронавирус. Парите ще се изплащат на личните лекари, на работещите в Диагностично-консултативните центрове, на лекарите в лечебните заведения и в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, на медиците в Регионалните здравни инспекции. Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет, а заплащането ще става след вписване на ваксинацията в електронен регистър, стана ясно на съвещание при здравния министър Костадин Ангелов.

Влизаме в Германия с отрицателен PCR тест
От днес Германия изисква отрицателен резултат от PCR тест за влизащите от рискови региони, включително и България. Изследването трябва да е направено до 48 часа преди пристигането или веднага на място. Остава в сила изискването за десетдневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден след направен нов тест и отрицателен резултат. Все още важи и изискването всички пътуващи за Германия да се регистрират онлайн, съобщи външното ни министерство.

Карантинираха български биатлонисти в Оберхоф
Българската федерация по биатлон - БФБ получи писмо от здравните власти в Германия, че българските състезатели са карантинирани в хотела им в Оберхоф и не участват в Световната купа по биатлон. 6 от българските спортисти имат положителни тестове за коронавирус. Пред новините на БНР президентът на БФБ Екатерина Дафовска каза, че останалите българи нямат никакви симптоми. „Предполагаме, че са се заразили в хотела след пристигането“. Запитахме дали могат да бъдат превозени до България, но това практически е невъзможно. Така че единственото засега остава, да изкарат минимум 10-дневната карантина, допълни Дафовска. Повече подробности - ТУК

Нов информационен модул за ваксините
Здравното министерство създаде специализиран раздел за ваксините срещу коронавирусната инфекция в Единния информационен портал, съобщи правителственият пресцентър. Модулът ще предоставя информация на медицинските специалисти и на гражданите за различните ваксини срещу Covid-19. За целта ще се използват проверени данни от достоверни национални и международни източници, както и важни новини, актуални научни публикации и отговори на често задавани въпроси.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00

България днес - 12 септември 2024 г.

На 12 септември  говорим за връзките между България и Китай в контекста на 75-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. По този повод пресконференция даде посланик Дай Цинли. Продължаваме с..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

България днес - 11 септември 2024 г.

В „България днес“ ви срещаме с едни активни, млади и успешни българи, които още от ученическите си години са научили, че тайната на успеха е да не спираш да искаш да се развиваш. Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър..

публикувано на 11.09.24 в 19:00