Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България след поройните дъждове

Снимка: БГНЕС

Залети улици, наводнени дворове и къщи, затворени села и махали в резултат на свлачища - такава е обобщената картината в България след денонощие на поройни дъждове. За щастие няма данни за бедстващи и загинали хора. Метеорологичната обстановка вече е по-спокойна и се предприемат активни действия по нормализиране на ситуацията.


В област Благоевград (Югозападна България) валежите са заменени с много ниски температури и силен вятър, а мократа пътна настилка на много места се превърна в лед, съобщава кореспондентът на БНР Кети Тренчева. Преди това обаче проливните дъждове, съчетани с високи температури и активно снеготопене, поставиха на изпитание хора и институции. Отнесени мостове и наводнени къщи са само част от пейзажа. Сериозни са пораженията по поречието на река Места. Свлачище затвори за близо 6 часа пътя между планинския курорт Банско и град Гоце Делчев /в близост до ГКПП „Илинден“ на границата с Гърция/. 

Местните хора твърдят, че над 80% от дигите на р. Места са компрометирани. Активирали се свлачища, пропаднали и залети пътища, нарушена водна инфраструктура и наводнени къщи - такава е равносметката от вчерашното водно бедствие в региона.


Фермерът Иван Сабахлъков обяснява, че долната махала на град Хаджидимово е залята и има хора, които няма къде да домуват. „Т.нар. диги се погубиха поголовно, - твърди той. - Вече няма сила, която да ги построи. Тези съоръжения струват страшно много пари. Просто сме обречени“. Според Сабахлъков преди 5 години, когато е предупреждавал, дигите са били „кариес, а в момента са гангрена“. Хиляди тонове баластра излизат от реката и оттам идва големият проблем, няма друга причина, допълва фермерът. Той самият има под водата 30-40 декара неожъната царевица. „Оставени сме на природата. Каквото Бог реши – това ще е. Примиряваме се.“

Кметът на община Струмяни Емил Илиев заяви, че днес ще отмени частичното бедствено положение. Остава в сила 24-часовото наблюдение на реките и язовирите в цялата Благоевградска област.


В Югоизточна България положението също е тревожно. Движението по пътя между крайморските градове Бургас - Приморско вече е възстановено. Дъждът вече е спрял. През нощта река Велека, която е покачила нивото си, е заляла пътя за Синеморец, съобщава в репортажа си Даниела Костадинова. Няма данни за бедстващи хора, но има наводнени дворове и подземни етажи. Положителната новина е, че нивото на язовир Камчия значително се е повишило, което дава основание на заместник–областният управител Владимир Крумов да твърди, че водна криза, за каквато алармираха местните, през летните месеци няма да има.

Всички 10 общини в района на град Смолян / Южна България/ са засегнати от поройните дъждове, които вече спряха. В частично бедствено положение остават родопските общини Доспат и Мадан. Днес продължават възстановителните дейности по отстраняване на свлачища и отваряне на достъп до села и махали. Общините ще разплащат възстановителните дейности със собствени средства, но се надяват и на помощ от държавата, коментират кметове. Реките значително са намалили обемите си. Пътищата от републиканската пътна мрежа са обработени, но има опасност от свличане на земни маси. Има мъгли, информира в репортаж за БНР Радостина Чернокова.


Свлачище е ограничило движението по пътя между планинските градчета Велинград и Сърница, съобщи за БНР кметът на община Сърница Неби Бозов: „Екипи на областно пътно управление успяха да направят пътя проходим, но все още трябва да се почисти свлачището. Река Доспатска на моменти на много места е излизаше от коритото си и създаваше предпоставки да отнесе мостове. Но тъй като дъждът спря, надяваме се, че няма да се случи това нещо“.

Във Велинград обстановката също се нормализира. Всички реки и водоеми са под 24-часово наблюдение. „Считаме, че към момента гражданите трябва да бъдат успокоени, няма проблем за сигурността и тяхното здраве“-каза за БНР председателят на кризисния щаб Атанас Палигоров.

Днес започва контролираното изпускане на води от три язовира в землището на град Плевен /Централна Северна България/. Целта е поддържане на свободен обем на съоръженията и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения.


С падането на температурите на въздуха на много места в България валежите от дъжд бяха заменени от сняг. В тази връзка предприемащите пътуване трябва да се движат с повишено внимание. Най-рано сняг е завалял в района на крайдунавския град Тутракан, където и натрупването е най-голямо – около 10 см. Пътищата от републиканската мрежа в североизточна България са почистени до асфалт в условия на топене на сняг по тях, съобщиха от Областно пътно управление в Силистра.

Прогнозата е снеговалежът да продължи с прекъсвания до края на седмицата.

Редактор: Елена Каркаланова /по информация на кореспондентите на БНР по места/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25