Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19

Снимка: архив

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи българското външно министерство. Освен това, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни.

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.

За да е валиден тестът, трябва да е по метода PCR или по друг надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19.

Документ за отрицателен тест ще се изисква при пътуване с всички превозни средства. При липса на теста транспортните компании могат да откажат превоза.

Остава изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Запазва се възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

В Бургас откриват завод за бронирани автомобили

На 1 октомври в Бургас официално откриват първия български завод за бронирани автомобили на компанията International Armored Group (IAG). В базата, разположена на площ от 150 000 кв. м., ще се произвежда българска отбранителна техника по..

публикувано на 01.10.24 в 06:05

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45