Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19

Снимка: архив

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи българското външно министерство. Освен това, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни.

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.

За да е валиден тестът, трябва да е по метода PCR или по друг надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19.

Документ за отрицателен тест ще се изисква при пътуване с всички превозни средства. При липса на теста транспортните компании могат да откажат превоза.

Остава изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Запазва се възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагаме 80 милиона евро за Украйна, но ще ги дадем, ако ги одобри парламентът

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче уточни, че тази или..

публикувано на 05.07.24 в 17:31
Снимка: ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток“

Още 160 души от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" остават без работа

Нови съкращения обяви ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Още 160 души ще бъдат освободени от въглищната топлоцентрала през следващите месеци, след като премине процедурата по уведомление на институциите и работниците. Това съобщи изпълнителният..

публикувано на 05.07.24 в 17:16

IT секторът привлича хиляди българи, но пазарът пресява най-опитните и мотивирани специалисти

Един от водещите сектори по ръст на заплати и интерес от страна на търсещите работа в България е този на високите технологии. И докато преди пандемията са били наемани всякакви специалисти без оглед на тяхната практическа подготовка и квалификация, то..

публикувано на 05.07.24 в 13:30