Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С гъдулката си Ангел Добрев разказва истории

Снимка: архив-БНР

Докато е дете, слуша песента на птиците в родното си село Ямна и по примера на дядо си майстори миниатюрни музикални инструменти, с които да играе. Първата си гъдулка получава през 1969 г. от баща си, ала нетърпелив да засвири някоя мелодия, се оказва, че не може да извади звук... защото не е намазал лъка с колофон.

Днес големият гъдулар Ангел Добрев е един от най-старите и уважавани членове на оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Развива наследения от няколко поколения музиканти талант във фолклорното училище в Котел и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Не се ограничава само в музицирането, а композира над 200 творби, майстори гъдулки, преподава, пише учебници, поставя спектакли, продуцира и издава дискове, аранжира фолклорна музика. Чрез многоликата си дейност прославя народното музикално богатство из целия свят.

“Гъдулката умее да развесели, разиграе, разплаче всеки – казва Ангел Добрев. – Дълбоко бърка в човешката душа, разказва истории със звука си както едва ли друг инструмент може да го направи.” Още за големия музикант може да прочетете ТУК или да чуете ТУК.

Съставил : Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05