Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 326

Снимка: БГНЕС

Започна втората фаза на ваксиниране срещу Covid-19
Сред ваксинираните днес бяха хора от старчески домове в няколко града, в други тече подготовката за ваксинацията на учителите, която започва от утре – 28-и януари. В София имунизацията започна от домове за стари хора в кварталите „Надежда“ и „Зона Б-5“. Общо 30 души от двете институции, са пожелали такава да им бъде поставена, като в групите са включени и работещи от персонала. Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че 30% от домуващите в общинските домове са пожелали засега ваксина.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е с коронавирус
Илияна Йотова е направила тест за коронавирус, който е положителен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Вицепрезидентът е в добро общо състояние с леки симптоми, взети са тестове от най-близките й сътрудници, които са с отрицателен резултат. Държавният глава Румен Радев се чувства в добро здраве и също е направил тест за коронавирус, който е с отрицателен резултат, съобщават от "Дондуков"2. Последният контакт на държавния глава с вицепрезидента е от 20 януари. Предприети са необходимите мерки за дезинфекция на работните помещения и за нормалното функциониране на президентската институция.

Протест на представители на заведения в центъра на София
Собственици и служители на затворените заведения проведоха национален протест пред Министерския съвет и настояха да започнат работа от 1 февруари. Акцията, която бе организирана от Асоциацията и Сдружението на заведенията в България премина под мотото „Марш към свободата“. Според протестиращите, пандемията се управлява неправилно и е отнето правото им на труд, при това без задоволителни решения за компенсации. Затова те поискаха оставката на здравния министър Костадин Ангелов. Припомняме, че снощи министърът на здравеопазването издаде заповед, според която заведенията могат да отворят отново от 1 март.

Положителните проби за Covid-19 са 5,3%
За последните 24 часа новите случаи на Covid-19 в България са 827. Положителни са 5,3% от направените 15 656 теста. В болница се намират 2 818 пациенти, от които 281 са в интензивни отделения. Излекуваните са 868,  починалите – 36 души. Новият щам на Covid-19 е потвърден при 9443 случая. 29 от тях са от последното денонощие.Най-много са новите случаи в София – 169,  Пловдив – 92  и Хасково – 61. През последното денонощие са ваксинирани 2324 души и общият им брой става 29 122.  Общият брой на активните случаи в цялата страна е 26 505.

Премиерът разбира, но не приема аргументите на протестиращите
Пред министри и кметове, премиерът Бойко Борисов коментира протеста на ресторантьорите срещу ограничителните мерки. Той подчерта, че вместо да се радваме на овладяването на броя на заболелите, се търси „начин, по който да избухне пак пандемията“, което неминуемо ще доведе до по-строги мерки, както в другите държави. „Разбираме ги и тях“ – каза Борисов и изтъкна, че социалното и министерството на икономиката са взели необходимите мерки за подкрепа – 2 милиарда лева, плюс допълните пари за пенсионерите. „Нека да кажат от кое правителство, от кой бюджет са дадени толкова пари целево“, запита премиерът. Социалният министър Деница Сачева също коментира протестите и отбеляза, че хората се чувстват дискриминирани, защото се отварят училища, фитнеси и молове. Министърът допълни, че решението е трудно и за правителството, защото означава допълнителни около 35 млн. евро средства по мерките за компенсации на заетите в бранша.

Ръст на киберпосегателствата
През 2020 г. в българското интернет пространство са регистрирани 2100 киберинцидента, сочат данни, оповестени от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Това е увеличение с 9% спрямо 2019 г. Най-голям е делът на измамите – phishing – 47%, следвани от инциденти със злонамерен код – malware – 38 на сто. Кибератаките са били насочени предимно към здравните власти, свързани с информация за Covid-19. Засегнати са били и финансови институции, като към тях са изпращани заплашителни писма с искане за откуп. Поради новия дистанционен начин на работа се наблюдава увеличаване на уязвимостта в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и във възможността им да осигуряват отдалечен достъп.

Възможни са съдебни искове срещу производителите на ваксини
Представители на европейската комисия са отправили обвинения към един от производителите на ваксина срещу Covid-19. По думите на евродепутата Петър Витанов, производителят е изнесъл от продукта към трети страни. Пред БНР Витанов коментира, че „причините за забавянето на доставките могат да бъдат както некоректни данни за производствените възможности, така и продажбата им за трети страни на по-високи цени“. Той посочи, че „Астра Зенека“ не са дали доказателства, че имат производствени затруднения и вероятно става въпрос за продажба на трети страни. „Затова вече се прокрадва тезата, че предстои предявяване на съдебни искове“, допълни Витанов.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00