Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заболеваемостта от Covid-19 спадна на 90 души на всеки 100 хиляди

В края на февруари може да започне масовата ваксинация

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки продължават да дават резултат и броят на излекуваните е близо два пъти повече от този на заразените с Covid-19, заяви на редовния брифинг по въпросите на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той илюстрира твърдението си с факта, че дневната заболеваемост е спаднала под 100 души на 100 хиляди. По думите му, само три области все още се намират в червената зона – Враца, Кюстендил и Плевен.

Ангел КунчевСтраната ни вече се нарежда на 27-о място по заболеваемост и на 11-о място по броя на смъртните случаи в Европейския съюз, информира държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. През последните две седмици 125 души у нас са заболели от коронавирус на всеки 100 000, а в момента се разболяват 90 на 100 000, добави той. Над 12 хил. учители вече са си направили антигенни тестове и 26 от тях са дали положителен резултат, докато при непедагогическия персонал стойностите са съответно 3726 изследвани и 11 заразени.

Богдан КириловМасовата ваксинация може да започне от края на февруари, каза още здравният министър. С двете одобрени в момента ваксини до края на юни могат да бъдат имунизирани 1 млн. души, а ако се добави и оксфордската, броят им става 2 милиона, смята Богдан Кирилов, председател на Агенцията по лекарствата. Личните лекари разполагат с необходимите условия в кабинетите си и ще могат да ваксинират до 20 души дневно.

Членовете на Секционните избирателни комисии при желание ще бъдат ваксинирани, подчерта министърът. Той каза още, че на всеки от тях в деня на изборите ще се раздават маски, ще се осигурявят също дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха на помещенията.

Българите, които се завръщат в страната, ще бъдат поставяни под карантина или изследвани с антигенни тестове на влизане в страната, стана ясно още на брифинга. При отрицателен резултат затварянето по домовете ще отпадне.

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите спират, но температурите остават ниски

В понеделник в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, следобед на места в Югозападна България – до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен,..

публикувано на 29.09.24 в 18:30
Димитър Костов от Смолян (вляво)

Петдесет дрона рисуват сърце в световния ден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

С инициативата “Разходи се с кардиолога си” в големи български градове беше отбелязан днешният Световен ден на сърцето. Организаторите от Дружеството на кардиолозите в България акцентираха върху редовната умерена физическа активност, която е..

публикувано на 29.09.24 в 18:15

Тамбурата, гъдулката и кавалът скоро може да изчезнат от сцените

Традиционни народни инструменти, сред които тамбура, гъдулка и кавал, до 10-15 години ще изчезнат от българските сцени, ако не бъде обърнато внимание на изпълнителите на фолклорна музика. Това показва анализ от теренно проучване на Българската..

публикувано на 29.09.24 в 16:35