Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заболеваемостта от Covid-19 спадна на 90 души на всеки 100 хиляди

В края на февруари може да започне масовата ваксинация

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки продължават да дават резултат и броят на излекуваните е близо два пъти повече от този на заразените с Covid-19, заяви на редовния брифинг по въпросите на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той илюстрира твърдението си с факта, че дневната заболеваемост е спаднала под 100 души на 100 хиляди. По думите му, само три области все още се намират в червената зона – Враца, Кюстендил и Плевен.

Ангел КунчевСтраната ни вече се нарежда на 27-о място по заболеваемост и на 11-о място по броя на смъртните случаи в Европейския съюз, информира държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. През последните две седмици 125 души у нас са заболели от коронавирус на всеки 100 000, а в момента се разболяват 90 на 100 000, добави той. Над 12 хил. учители вече са си направили антигенни тестове и 26 от тях са дали положителен резултат, докато при непедагогическия персонал стойностите са съответно 3726 изследвани и 11 заразени.

Богдан КириловМасовата ваксинация може да започне от края на февруари, каза още здравният министър. С двете одобрени в момента ваксини до края на юни могат да бъдат имунизирани 1 млн. души, а ако се добави и оксфордската, броят им става 2 милиона, смята Богдан Кирилов, председател на Агенцията по лекарствата. Личните лекари разполагат с необходимите условия в кабинетите си и ще могат да ваксинират до 20 души дневно.

Членовете на Секционните избирателни комисии при желание ще бъдат ваксинирани, подчерта министърът. Той каза още, че на всеки от тях в деня на изборите ще се раздават маски, ще се осигурявят също дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха на помещенията.

Българите, които се завръщат в страната, ще бъдат поставяни под карантина или изследвани с антигенни тестове на влизане в страната, стана ясно още на брифинга. При отрицателен резултат затварянето по домовете ще отпадне.

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58