Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 364

По-важното от деня по темата за коронавируса у нас

Снимка: БТА

Пикът на пандемията в България ще продължи още 3-2 седмици
Това ще бъде последният връх на епидемията от Covid-19 в България, коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него, през пролетта и лятото ни очаква дълъг светъл период, както и през м.г. Позовавайки се на прогнозите на учените, Кунчев посочи още, че Covid-19 ще се превърне в обикновен респираторен сезонен вирус.

Лекарите в България са подготвени за новата вълна на Covid-19
Новата вълна на коронавируса ще бъде ограничена, заяви пред БНР-"Хоризонт" директорът на спешната болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му, има повече от 1,5 млн. души, които са преболедували безсимптомно, а ваксинирането и прилагането на алгоритъма за лечение помагат много в борбата с болестта. „Въпреки че се повишават случаите, колегите са подготвени“, посочи той и добави, че има болници, които са готови да се хвърлят в боя, но има и такива, които никога няма да бъдат готови за това. 

Румъния налага ограничителни противоепидемични мерки 
От 21:00 часа тази вечер, в Румъния влизат в сила ограничителни мерки за пътуващите от България, която е включена в списък с държави от т.нар. жълта зона, съобщи МВнР. Пристигащите, които представят отрицателен PCR-тест, направен до 72 преди влизането в Румъния, подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три дни и е представен отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа, преди влизането в съседната ни страна, карантина не се налага. Пристигащите от България, които не представят такъв тест в северната ни съседка, подлежат на домашна карантина от 14 дни. 

Положителните проби за Covid-19 доближават 18%
Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 3004, при направени 16 876 теста. В болница са общо 5463 души, 437 от тях - в интензивни отделения. За денонощието са изписани 1280 пациенти. 65-има са починали. Поставени са 15 920 дози ваксини, с което общият брой на ваксинираните у нас вече е 284 464. Още информация - ТУК

20% от новите случаи на Covid-19 са сред младежи и деца
Вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вирусът не само се разпространява по-лесно, но и симптомите му са подобни на обикновена настинка – запушен нос, дразнене в гърлото и кашлица. В началото на идната седмица се очакват резултатите от голямо изследване с 600 проби на лица, при които болестта е протекла по-собено и при чиито изследвания са налице по-специфични данни, будещи съмнение за различни от класическия Covid-19.

В Ловешко броят на заразените продължава да расте
За последното денонощие с положителни проби са още четирима преподаватели. Установени са и нови два случая на заразени в Дома за стари хора в село Сливек. При масовото изследване там, след регистрираните вчера първи два случая, с положителни проби за Covid-19 са още един човек от персонала и един домуващ, който е настанен за лечение в ловешката болница. В дома е разпорeдена крайна огнищна дезинфекция и медицинско наблюдение на възрастните хора. Преустановен е и приемът, до изтичане на инкубационния период.

Държавата отпуска над 2 млн. евро за музиканти на свободна практика
Близо 1000 музиканти ще получат по около 2000 евро еднократно подпомагане, като обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш преживя най-сериозни загуби. Очаква се средствата да бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет. 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00