Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Испания вече 30 години са и добри съседи

Изложба документира приятелството между антарктици от двете държави

Снимка: uni-sofia.bg

"България и Испания, съседи и приятели в Антарктида" е заглавие на фотоизложба, която откри Центърът за полярни изследвания и Българският антарктически институт във Централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски“. Експозицията включва емоционални снимки, на които е документирано приятелството между български и испански антарктици, участвали в експедиции през годините. Поводът за изложбата е 110 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Кралство Испания и 30 години добросъседство на Южния полюс.

„Няма грешка - Испания е наш съсед, но на Антарктида. При това един от най-прекрасните съседи, които някой може да си пожелае“ – потвърдиха нашите изследователи на Антарктида, при откриването на изложбата. Посланикът на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко открои факта, че  миналата година, след като бил открит нов остров на Ледения континент, българите предложили той да бъде кръстен на името на Хавиер Хачо, известен испански полярник и приятел на ръководителя на българските експедиции проф. Христо Пимпирев. Изложбата може да бъде разгледана до 18 март в София.

Снимки: uni-sofia.bg, Посолството на Испания

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10