Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мозаечни маски от камък в една необичайна изложба

Снимка: БТА

Страхил Найденов е художник, който живее и работи в Плевен. Той създава уникални творби от камък или така наречената от него модулна мозайка. Новата му колекция, родена по време на пандемията от коронавирус, проследява неговите художествени търсения в областта на 3D и скулптурната мозайка. За целта авторът е използвал естествени камъни, минерали и керамика. Произведенията му са представени в изложбата „За маските и за хората", която бе открита на 16 март в столична галерия „Икар“.


Каменните творби на Страхил Найденов са хармонични, те  излъчват спокойствие и радват почитателите на изкуството с позитивната им енергия и цветове. „Основата на изложбата ми са 14 мозаечни лица. От чисто любопитство започнах с първото лице, изпълнено в духа на кубизма, деформирано, изкривено в някакво състояние и тази идея ме заинтригува, хареса ми и от едно, лицата станаха 14. Реших, че това ще е основата на настоящата ми изложба", каза за БНР Страхил Найденов. Експозицията му ще може да  бъде видяна до средата на месец април.


Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15