Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си доайенът на българската дипломация Райко Николов

Райко Николов и папа Йоан Павел II
Снимка: архив

Днес на 96 години е починал доайенът на българската дипломация Райко Николов, съобщи българското Министерство на външните работи. Дългогодишен посланик на България в ООН в Женева, в бивша Югославия и в Италия, част от тези, които формираха балканската политика на България преди 1989 г., човекът, върнал Сергей Антонов в България. 

Райко Николов е и човекът, открил за България градчето в Италия Челе ди Булгерия, чието име напомня за значителното присъствие на българите по онези земи в миналото. Учени свързват българските корени на местното население с Алцек, за когото се предполага, че е брат на хан Аспарух. Според тях малко преди Аспарух да основе Първата българска държава през 681 г., Алцек се заселва в земите на Лангобардското кралство.

Поклон пред паметта на Райко Николов!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28