Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 383

Снимка: БТА

Третата вълна на коронавируса поразява много млади хора и бременни жени
Цели семейства, много майки и бременни жени боледуват от коронавирус и много млади хора се намират в болница, съобщи на редовния брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му, третата вълна на Covid-19 по нищо на прилича на втората, но страната ни ще излезе успешно от нея. Министърът увери, че лечебните заведения са подготвени – най-вече заради факта, че много от медиците са ваксинирани и няма недостиг на лекари. Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини и се очаква решението да бъде взето на най-високо ниво, каза още проф. Костадин Ангелов. Ще бъдат доставени извънредно и 6 хил. дози ремдесивир.

Рекорден брой на заразените и на починалите от Covid-19
За една седмица броят на заболелите от коронавирус е нараснал с 23%, а на починалите с 5%, информира ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Той уточни, че стойностите са рекордни – 661 на 100 хил. души в момента са с Covid-19, а 20 на 100 хил. души губят живота си заради болестта. Същевременно заетостта на леглата в болниците за неусложнени пациенти нараства със 17%, а в интензивните отделения – с 22%. Така 69% от местата за хора в по-леко състояние в лечебните заведения са заети, както и 70% за пациентите в реанимация. България заема 6-о място в Европейския съюз по показателя 14-дневна заболяемост, докато броят на починалите ни нарежда на 4-о място, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В страната с най-много заболели са областите Бургас, Силистра и София, а с най-ниска – Търговище, Разград и Кърджали.

Всяка четвърта проба положителна, над 9 хил. души в болница с коронавирус 
4375 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 17 120 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 25,6% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София - 1105, в Пловдив – 367, в Бургас – 364 и във Варна - 362. Хоспитализираните пациенти с Covid-19 са 9125 - от тях 743 в интензивни отделения. Починали са 106 души, а излекуваните са 2709. Новите случаи при медиците са 94. Вчера са поставени 12 500 дози ваксини и с тях общият им брой става 401 309. Имунизираните и с т.нар. втора игла са 79 977.

Облекчиха режима за нехранителните магазини, но само за няколко часа
Часове след като министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви указания за реорганизиране на дейността на големите магазини за нехранителните стоки, за да могат те да заработят отново, беше обявено, че облекченията отпадат. На сутрешния брифинг на здравните власти беше обявено, че магазините за нехранителни стоки ще могат да възстановят дейност при ограничаване на площта си до 300 квадратни метра. Последва остра реакция на собствениците на заведения, които настояха да отворят техните обекти при същите условия. В късния следобед днес от пресслужбата на Министерството на икономиката обаче съобщиха, че по нареждане на премиера Бойко Борисов и с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради изтичащите само след 6 дни по-строги ограничителни мерки, министърът на икономиката е отменил издадените по-рано днес указания.

Лекуваните с кортикостероиди Covid пациенти отключват временен диабет
Прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон е причината някои от заболелите с Covid-19 да отключват диабет от нов тип, заяви ръководителят на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Това обаче е преходно състояние, придружено с високо кръвно налягане, и при повечето пациенти отшумява за около три месеца. “При по-възрастните болни пък имаме утвърждаване на латентен – неоткрит досега диабет, който става явен след боледуването и те запазват лечението си до живот”, поясни той.

Прекаралите коронавирус трябва да се консултират с кардиолог
При коронавирусна инфекция трябва да се наблюдават сърцето и съдовете, заяви за БНР кардиологът проф. Иво Петров, който участва в онлайн семинар за сърдечно-съдовия риск. Той насърчи пациентите, прекарали Covid-19, да се консултират с кардиолог, който ще им назначи изследвания, ако се налага. Според него в момента има сериозен натиск върху легловата база и специалистите заради третата вълна на коронавируса. „Не само броят, но и тежестта на тежките пациенти се увеличи и колеги от различни специалности си сътрудничим”, добави той, прогнозирайки, че напрежението върху здравната система ще остане, дори и да намалеят новите случаи.

Сформираха експертен съвет в помощ на бременни и родилки с Covid-19
Министърът на здравеопазването издаде заповед за създаване на експертен консултативен съвет от водещи специалисти в областта на акушерството, гинекологията и неонатологията, който да оказва медицинска помощ на бременни и родилки, в това число на заразени с Covid-19.При необходимост ще бъдат обсъждани различни въпроси с цел разширяване на експертизата и подпомагане дейността на експертните съвети по отделните медицински специалности. Експертният съвет ще подпомага лечебните заведения в страната за необходимата медицинска помощ на бременни и родилки, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. За председател на Съвета е определен проф. д-р Асен Николов от „Майчин дом“, а членове са водещи акушер-гинеколози от цялата страна.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00