Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 389

Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

До седмица се очаква спад в заболеваемостта от Covid-19

Правила за справяне с кризата няма и прилагането на крайни мерки не е решение, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му мерките, които ще бъдат разхлабени от 1-ви април, ще дадат възможност на хората да поемат глътка въздух.

Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се налага, защото когато те продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото и осъществяването на контрола. Това добави пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че страната се намира в плато и до седмица се очаква спад на заболелите.

За първи път заразените за денонощието с Covid-19 са над 5000

5176 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 25,3% от направените 20 455 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новите случаи в София - 1321, следвана от Варна - 463 и Пловдив - 425.

69 666 са активните случаи на заразените. Хоспитализирани са 9811 болни. 748 са в интензивни отделения. Починали за денонощието са 155 пациенти, като общо от началото на пандемията броят им е 13 068. Оздравели за последните 24 часа са 3219 души.

Ваксинираните за денонощието са 13 183 души. С тях броят на поставените дози вече е 458 731. Напълно имунизирани вече са 93 081 лица.

Едва 5,1% от българите над 80 години са с първа доза ваксина

В България не се дава предимство на граждани, които са над 80-годишна възраст. Само 5,1% от населението над 80-годишна възраст в България е получило първа доза ваксина и само 0,7% от българите в тази възрастова група са напълно имунизирани. Това сочат данни, публикувани от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията и цитирани от бТВ. На другия полюс в ЕС е Малта с 95,3%  получили първа ваксина хора над 80-годишна възраст.

България е сред страните в ЕС, които очакват допълнителни ваксини

България е една от 5-те страни членки на ЕС, които може да получат общо 2,86 млн. „ваксини на солидарността“ на „Пфайзер/Бионтех“. Предложението е на португалското председателство на ЕС, съобщава сайта „Политико“. Ваксините са част от 10-те млн. дози, които ще се преразпределят в ЕС до края на юни.

Имунизационната кампания активно може да продължи с осигурените над 200 000 дози, след като на 31-ви март пристигнаха още 151 000, каза премиерът Бойко Борисов. Министерският съвет одобри Договор за дарение на България на комплекти за антиген тест от Европейската комисия. Съгласно договора страната ще получи 134 825 комплекта, съобщи правителствената прес- служба.

Математикът Лъчезар Томов критикува разхлабването на противоепидемичните мерки

„Много е рано за това, което се прави“. Така коментира разхлабването на ограничителните мерки математикът Лъчезар Томов пред БНР.

Според него, ако отворим, „лесно можем да стигнем 12-15 хиляди в следващите няколко седмици“.

Големите магазини недоволстват срещу затварянето и след 1-ви април

Затварянето на големите магазини за нехранителни стоки води до повишаване на риска от разпространение на Covid-19, се казва в становище на Сдружението за модерна търговия. При неработещи големи магазини, клиентите се насочват към малки обекти, където е трудно спазването на здравните предписания. До момента водещите фирми доказаха, че могат да осигурят дистанция при пазаруване, контрол на достъпа, дезинфекция и пълно спазване на противоепидемичните мерки.

От бранша предупреждават, че продължаващото затваряне на големите магазини има тежки икономически последствия не само върху търговците, но и върху цялата система от свързани с ритейл сектора и може да доведе до фалити и ръст на безработицата.

Банковата система в България остава много ликвидна

Кредити на обща стойност 8 милиарда и 300 милиона лева са разсрочени заради кризата с Covid-19 към края на февруари, предаде репортерът на БНР Марта Младенова. След месец ще е ясно колко са разсрочените кредити към днешния ден – 31 март, който е последният за одобрения на искания по реда за отсрочване заради пандемията.

Печалбата на банките за първите два месеца на 2021 г. е 169 милиона лева, което е ръст с повече от 9% спрямо същия период на миналата година. Банковата система остава много ликвидна. Ръст се наблюдава както при кредитите, така и при депозитите.

Туристическият бранш иска безплатни чадъри и шезлонги на плажа

Чадърите и шезлонгите на плажа да са безплатни поне в следващите 3 години, за да се подпомогне най-засегнатият от кризата сектор „Туризъм“. Това поиска от правителството Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Оттам предлагат правителството да опрости концесионните такси на наемателите на плажната ивица. Приходите от тях са 4 млн. евро годишно или 0,1% от целия сектор туризъм, но високата стойност на услугата застрашава приходи за 4 млрд. евро.

„Има недоволство на гостите в курортите от високите цени на плажните услуги. Те развалят впечатлението от пребиваването в България и туристите се насочват към други дестинации“, посочват от  организацията.

Българите в Мароко ще се придвижват за изборите с удостоверение от посолството

Във връзка с наложените ограничения в придвижването между отделни градове, българското посолство в Рабат предоставя на желаещите да гласуват на 4 април 2021 г. български граждани удостоверение, съгласувано с мароканското Министерство на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците в чужбина. Още по темата ТУК.

За изборите българите в Ливан ще се придвижват с уверително писмо

Българските граждани в Ливан ще могат да се придвижат свободно в изборния ден на 4 април 2021 г., за да упражнят своето право на глас с уверително писмо, издадено от българското посолство в Бейрут.

При необходимост сънародниците ни трябва да представят преведения на английски и арабски език документ, пред ливанските власти - информират от посолството. Копие от документа /на английски и арабски език/ може да бъде изтеглено от сайта на мисията ни.

Италия въвежда 5-дневна карантина за пристигащите от България

Италия въвежда 5-дневна карантина за пристигащите от България, съобщи българското Външно министерство. Мярката ще е в сила от 31 март до 6 април 2021 г. По информация на посолството ни в Рим, пристигащите в Италия от страната ни граждани, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, ще трябва да се подлежат и на 5-дневна самоизолация, след което е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

14-дневна карантина в Португалия за пристигащите с полети от България

Португалия въвежда задължителна 14-дневна карантина за гражданите, пристигащи с полети от България, считано от 00:00 часа на 1 април 2021 г. до 15 април, включително.  Те следва да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти в страната. Пристигащите са задължени и да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета.

Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00