Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Виена по-активни в сравнение с предишния вот

Посолството на България във Виена
Снимка: mfa.bg

Спокойно протичат изборите във Виена и пред избирателните секции няма опашки, съобщи за Радио България Мариана де Мео, член на една от Секционните избирателни комисии. „В сравнение с предишни години сънародниците ни са малко по-активни”, каза тя. Подобна е ситуацията в другите секции в австрийската столица.

Здравните разпоредби в страната не затрудняват гласуването. Всички носят маски, членовете на комисията са и с ръкавици, химикалките, с които хората зачертават избора си на бюлетините, се дезинфектират. Прегради са поставени между комисията и гласуващите граждани.

Мариана де Мео
„Българите в чужбина са активни – някои от тях са пристигнали съвсем скоро, така че са много добре запознати с действителността в България – казва още Мариана де Мео. – Самата аз виждам сънародници зад граница, които доста по-добре познават политическата ситуация в сравнение с някои хора от страната. И нека да не се лъжем, ние в чужбина сме най-големия инвеститор в България и това е едно голямо основание да искаме да гласуваме и да държим сметка кой управлява държавата.”

Българите в чужбина настояват за промени в Изборния кодекс, които на следващите парламентарни избори да им осигурят многомандатен избирателен район, както и възможност за гласуване по пощата или електронно.

„Друго, което искаме да стане в България през следващите четири години, е да се създаде електронно правителство, да се осъществят промени в съдебната система и да има орган, който да контролира главния прокурор”, заявява Мариана де Мео.

Снимка: личен архив

        


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20