Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Антонова, Бразилия: Който и да спечели изборите, да мисли повече за общото и по-малко за себе си

Българите в Бразилия могат да упражнят правото си на вот в изборите за 45-о Обикновено народно събрание в избирателни секции в столицата Бразилия и в Сао Пауло. В секцията в Сао Пауло, където живеят най-много наши сънародници, предварително желание да гласуват са заявили 60 души. Зорница Антонова от българското неделно училище в Сао Пауло е  член на избирателната комисия в града. На въпроса защо е важно българите в чужбина също да отидат до урните и да дадат своя глас, тя отговаря:

 „Както при вземането на всякакво решение, нещата изглеждат по един начин отвътре, а по-друг отвън. Мисля си, че общо ние всички, българите, които не живеем в България,  имаме по-различен поглед на нещата, по-различни идеи, с които можем да помогнем на страната ни да се развива по-добре.“

В момента ситуацията около пандемията на коронавирус в Бразилия е много сложна. Може би, това е най-лошият период откакто е започнала. Затова избирателният процес там върви по-слабо. Но въпреки това идват хора, които първоначално не са подавали заявления за гласуване.

„Като се има предвид, че всичко е затворено, че сме в локдаун, все пак има хора, които дойдоха да дадат своя глас, това е много важно и трябва да се оцени“, казва Зорница Антонова.

За това, как българите оцеляват в Бразилия в условията на корона кризата тя казва, че е трудно, тъй като сред нашите сънародници там има много музиканти, за които е доста трудно да работят виртуално. Но въпреки това те се поддържат и се справят с проблемите. Спазват необходимите мерки и гледат напред. Има и оптимизъм относно развитието на България в следващите 4 години.

„Знаете ли, на мен ми се иска само едно нещо – който и да спечели изборите, да мисли повече за общото и по-малко за себе си. За мен това би било решението на какъвто и да било въпрос – ако мислим повече за общото и по-малко за себе си“, каза пред Радио България Зорница Антонова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55