Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 395

Снимка: архив

Не се очаква пик на новозаболели от Covid-19 след изборите

Струпването на много хора при предаването на изборните протоколи няма да доведе до нов пик на заболяемостта от коронавирус, каза за БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Според него в момента не се наблюдава повишаване на броя на болните и той дори леко намалява. Лекарят потвърди, че по време на изборите са били спазени всички противоепидемични мерки. За да няма струпване на хора занапред д-р Николай Брънзалов препоръча въвеждането на електронното гласуване.

Броят на новозаразените и на починалите с Covid-19 отново тръгна нагоре

През последното денонощие са установени 3860 нови случаи на коронавирус при направени 19 210 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 20% от пробите са дали положителен резултат.

Най-много новозаразени има в София – 1029, в Пловдив – 384, във Варна – 251, в Стара Загора – 227 и в Русе – 167. Излекуваните са 2996, починали са души 197, а в болница се намират 10 402 пациенти – от тях 734 в интензивни отделения. 58 медици са се заразили с Covid-19 от общо 12 203 от началото на епидемията. 6479 души са се ваксинирали вчера. До момента имунизираните  са 510 049, от които 102 427 с две дози.

Шуменската болница изчерпа резервите си за прием на пациенти с Covid-19

Продължава да расте броят на новозаболелите с Covid-19 в Шуменска област. 265 са пациентите с коронавирус, настанени в МБАЛ Шумен. За последните 24 часа са били приети нови 35 души в Covid-19, 36 са били изписани.

„Шуменската болница изчерпа резервите си за прием на пациенти с Covid-19“, заяви за Радио Шумен директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов и допълни, че най-големият проблем остава липсата на кадри. Спешно са необходими доброволци, но преди всичко с медицинско образование, уточни д-р Костов. Като „геройство в мирно време“ той определи труда на колегите си.

Огнище на Covid-19 е открито в Държавната психиатрична болница в Карвуна

Десет лица от персонала и още 10 сред пациентите в Държавната психиатрична болница в село Карвуна са положителни за Covid-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Извършена е пълна дезинфекция, лечебното заведение е снабдено и с допълнителни предпазни средства. Пациентите са преместени в Covid отделението на болницата, едно лице от персонала също е хоспитализирано.

10% ръст на обявите за работа през март въпреки локдауна

Броят на обявите за работа през март се е увеличил с 10% въпреки десетдневния локдаун, според най-голямата платформа за трудови предложения у нас. Тенденцията за нарастването им се наблюдава във всички сектори на икономиката. Анализаторите отбелязват, че работодателите през март - в условията на наложени ограничения, са реагирали по-гъвкаво в сравнение със същия месец на предходната година.

От началото на 2021 г. тенденцията на ръста е постоянна и най-търсени остават работниците и служителите в секторите „Търговия и продажби“, „Производство“ и „Информационни технологии“.

Почитаме паметта на починалите от коронавирус медици с едноминутно мълчание

През м.г. над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са загубили живота си, борейки се до последно с Covid-19 и с достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг, според данните на Българския лекарски съюз.

По случай Световния ден на здравето утре, 7 април, в 12,00 ч. медиците от болниците и спешните центрове в страната ще запазят едноминутно мълчание и при включени сирени на линейките ще почетат паметта на колегите си. В София това ще стане пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред Военномедицинската академия.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00