Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 396

Снимка: Ани Петрова

Ще купуваме допълнителни ваксини на „Пфайзер“
Правителството отпусна 46,4 млн. лв. (23,5 млн. евро) за закупуването на допълнителни количества от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, съобщи правителствената пресслужба. Средствата ще стигнат за 1 533 037 дози от препарата. Друго решение на кабинета гласи, че ще се създадат условия, за продължаване на изплащането както на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал в Covid отделенията, така и за поставянето на ваксини срещу коронавирус, при евентуално удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка след 30 април.

Големите нехранителни магазини настояват да бъдат отворени
Хипермаркетите за нехранителни стоки с площ над 300 квадратни метра настояват да отворят от 12-ти април. В писмо до властите, те твърдят, че са дискриминирани и настояват за подкрепа от държавата. „Противоепидемичните мерки са в пъти по-ефективни и приложими при по-голяма площ на магазините. Затварянето им води до пренасочване на потребителите към по-малките обекти, където на по-малка площ, се струпват повече хора“, се посочва в позицията. В нея се настоява за равнопоставеност на бизнесите в условията на пандемията. Ако исканията им не бъдат чути, ще пристъпят към масово отваряне и организиране на протести.

Проф. Атанас Темелков: След година с вируса, все още не е ясна неговата първопричина
Всички легла в реанимацията на Александровска болница са заети на 100% с Covid-болни, като болните с тежка дихателна недостатъчност са близо 40 %., каза пред БНР проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение – в многопрофилната болница. По думите му вече година лекарите се борят с новия коронавирус, но все още няма предвидимост, установено лечение, а познанията им са ограничени до симптоматично лечение на клинични белези. „Коя е истинската причина, какво да лекуваме в дълбочина - все още не е открито, отбелязва проф.Темелков. – Очакваме данни от нашите колеги в чужбина, за да можем да приложим най-съвременното лечение.“

Очаква се леко повишаване на случаите на Covid-19 заради изборите
Все повече млади хора постъпват в Covid отделенията и реанимациите на болниците. Една от причините е, че много късно търсят лекарска помощ, каза за „Нова тевизия“ проф. Радка Аргирова – председател на Дружеството на вирусолозите. Тя добави, че всеки ден идват хора в тежко състояние и призова болните, при задух веднага да потърсят лекар. Според нея е възможно да има леко повишаване на новите случаи на коронавирус, заради струпването при предаването на бюлетините след проведените избори. Проф. Аргирова каза още, че броят на новозаразените продължава да бъде висок, а спадовете в почивните дни са по-скоро въпрос на статистика. Ваксинирането за работещите в болници и социални заведения трябва да бъде задължително, заяви тя.

Румен Радев: Covid-19 разкри недостатъците на здравната система
Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната система – неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешки и финансов ресурс. Това заяви президентът Румен Радев, в словото си пред 15 изявени лекари и специалисти по здравни грижи, които удостои с почетен знак, по случай Световния ден на здравето. Той добави, че многото загубени животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. „Отдавна се говори, че здравната система се нуждае от лечение – подчерта държавният глава и добави – правото на здраве, а не апетитът за печалба да бъде водещият принцип, на който се подчинява тя.“

Бойко Борисов с поздрав към медиците по случай професионалния им празник
„Убеден съм, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници“, написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов, по повод професионалния празник на медиците. „С много човечност и професионализъм те се справиха, работейки през последната година без почивен ден. Скърбим за тези, които загубиха битката с болестта“, заявява той. Според министър-председателя имунизацията напредва и скоро ще се преборим с коронавируса. По думите му са осигурени достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лв. към заплатите си, пише още Борисов.

4004 новозаразени с Covid-19
През последното денонощие са установени 4004 нови случаи на коронавирус от направените 17 576 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София – 914, следвана от Варна – 369 и  Пловдив – 334. Излекуваните са 2759, починали са 132 души.  Хоспитализирани са 10 355 пациенти – от тях 755 в интензивни отделения. Активните случаи са 70 757. Поставените дози ваксини до момента са 519 635 – от тях 9586 през последните 24 часа.

Пандемията скъси продължителността на живот на българите
Очакваната средна продължителност на живота в България се е понижила с – 1,5 г. до 73,6 г. през пандемичната 2020 г., показват данни на „Евростат“, цитирани от бТВ. За сравнение, през 2019 г. този показател е бил 75,1 г.

Според статистиците негативни тенденции се наблюдават в повечето страни в ЕС. Единствената държава, в която ситуацията е по-тежка по този показател, е Испания, където понижението е с – 1,6 в сравнение с 2019 г., но до 82,4 години.


Редактор: Йоан Колев + Екип „Новини“


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00