Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Сребърна“ се излюпиха първите пеликанчета за тази година

Снимка: Архив/bulgariatravel.org

С ново поколение се сдобиха първите двойки къдроглави пеликани, които през месец март свиха гнезда в крайдунавския резерват „Сребърна“. Пеликанчетата са се появили на бял свят в специално изградените за тях дървените наколни платформи в северната част на влажната зона. 

Опазването на колонията на къдроглавия пеликан е сред приоритетните дейности в „Сребърна“. По проект, изпълняван от РИОСВ-Русе, в близките седмици е предвидено да се обособят нови места с подходящи условия за гнездене на повече птици. Това може да стане чрез окосяване на тръстика и изграждане на нови дървени платформи.

Биосферният резерват край село Сребърна е разположен на 2 км южно от река Дунав и се намира точно на пътя на прелетните птици от Европа към Африка – Via Pontica. Заради редките и изчезващи видове пернати, влажната зона е включена в списъка на обектите от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

В „Сребърна“ гнездят 221 вида птици. Резерватът поддържа 22 редки, уязвими или застрашени вида животни и растения съгласно Европейския червен списък на глобално застрашените животни и растения, както и 149 вида от флората и фауната, които са включени в т.нар. Червената книга на България. Но най-ценният природен обект в резервата е многобройната колония от къдроглави пеликани. Такива колонии в Стария континент има само на Балканския полуостров.

Около биосферния резерват е изградена екопътека с наблюдателни площадки и беседки за отдих, както и природонаучен музей, който представя богатата флора и фауна на „Сребърна“.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55