Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще прилага и ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Еднодозовата ваксина на „Джонсън и Джонсън“ ще се използва в България без ограничения. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб. Той припомни, че щабът е изчакал решението на Агенцията по лекарствата на САЩ, което е положително. Решение да прилагат тази ваксина междувременно са взели още 7 европейски страни, предаде репортерката ни Мила Младенова. 

Кунчев съобщи, че известно количество от еднодозовата ваксина ще бъде насочено към  заетите в туристическия сектор преди летния туристически сезон, както и сред ромското население.

„Тази ваксина е еднодозова и веднага след поставянето ѝ може да се издаде документ и да се знае кои хора, работещи в туризма, са вече защитени“, поясни Кунчев.

През следващите седмици ще има основно доставки на РНК ваксини, съобщи на брифинга директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30