Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска от Русия съдействие в разследването на взривовете и гони руски дипломат

Русия е готова да съдейства на България в разследването

| обновено на 29.04.21 в 17:31
Снимка: МВнР

Българското Външно министерство е обявило още един руски дипломат за персона нон грата. Това съобщиха от ведомството като посочиха, че също така са поискали от Русия да окаже пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в 4 български оръжейни склада през последните 10 години, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани с цел разкриване на извършителите. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела сериозен разговор с посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова. Подчертано е, че България желае равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия, но е заявено, че някои публични коментари на официални руски представители са напълно неуместни.

Русия е готова да окаже на българските власти съдействие при разследването на взривовете във военните складове в България, ако съответното искане постъпи по линия на правоохранителните органи. Това заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова в отговор на запитване от кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров. Тя допълни, че Москва задължително ще отговори на обявяването за персона нон грана на помощника на руския военен аташе в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35