Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 424

Снимка: БГНЕС

Учебната година ще приключи присъствено за учениците
Учебната година ще приключи присъствено за всички ученици след завършването на зрелостниците. Външното оценяване и матурите ще се проведат в училищата и няма да отпада учебен материал. Това каза във Велико Търново просветният министър в оставка Красимир Вълчев, предаде кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова.

Учебната година се удължава за децата от 1-ви до 6-ти клас. Вероятно повече ученици ще бъдат на компенсаторно, допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности, поясни министърът.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от 4-ти, 7-ми, 1-ти и 12-ти клас. Няма тематично изоставане спрямо предходни години, заяви просветният министър. 

Под 6% са положителните проби за Covid-19 за денонощието
367 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 6 206 теста в последния почивен ден за Великден. Положителните проби са 5,9%,сочи Единният информационен портал. Във всички области новите случаи са под 100. Най-много са новозаразените в София-град – 68. Следват областите Варна с 66, Бургас с 34 и Пловдив с 21.

Регистрираните активно болни са 47 357. Хоспитализирани са 6670 пациенти с коронавирус. 637 от тях са в интензивни отделения. 61 души с установен Covid-19 са починали за последните 24 часа. Излекуваните са 1058.
Общият брой на ваксинираните достигна 844 643, с поставените 11 133 дози за денонощието. С втора доза са имунизирани 225 387 души.

Няма нови случаи на Covid-19 във Видин, намаляват във Враца и Монтана
По данни на Единния информационен портал няма новозаразени за последното денонощие във Видин. Във Враца те са 10, а в Монтана – 8.

Припомняме, че зелени коридори са отворени до 9 май в страната за ваксини срещу Covid-19. Във Видин имунизации без предварителни записвания ще могат да се правят в четири открити пункта.

Във Враца местата за ваксинация са три, а в Монтана работи кабинет в здравната инспекция и Многопрофилната болница за активно  лечение „Сити клиник– свети Георги“. В Диагностично консултативен център №1 в Лом ваксини ще се поставят от 13 до 16 часа. 

Информацията за временните имунизационни пунктове е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Карантина и проследяваща гривна за българите пристигащи в Абу Даби
Абу Даби изисква за пристигащите от България граждани PCR тест и карантина, като ще им се поставя и проследяваща гривна. Това предвиждат новите правила за влизане в емирството, които са в сила от 3 май 2021 г., съобщи българското външно министерство. Повече по темата ТУК.

Русия е отменила чартърните си полети до България до края на май
Русия отмени чартърните си полети до България до края на месец май. Това съобщиха от германската фирма концесионер на летищата в Бургас и Варна.През март е бил последният полет със 143-ма руски туристи, пристигнали по Южното Черноморие, каза Евелина Пулева – туроператор и член на УС на Регионалната туристическа камара в Бургас. На 9 май се очаква още един полет от Русия, след това всички чартърни полети до края на месеца са отменени, заяви тя. Ако не се предприемат незабавни мерки от държавата ни, е възможно да бъдат отменени чартърните програми на двете авиокомпании до края на лятото.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00