Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 429

| обновено на 10.05.21 в 17:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стартира пета фаза на ваксинацията
Националният ваксинационен щаб счита, че може да започне петата фаза на ваксинация. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на щаба. По думите му, това означава, че всички желаещи могат да получат имунизация през един от трите действащи канала – лични лекари, е-система или зелени коридори, включително лишените от свобода, хората в бежанските центрове, както и някои по-труднодостъпни групи. Според Кунчев, от два дена има нарастване на приетите в болница заболели с Covid-19, предаде репортерката Мила Младенова.

Не е изключена възможността за удължаване на противоепидемичната обстановка след края на май. След 20-ти май се очаква да бъде разрешено ваксината на Pfizer да се съхранява 4 седмици, а не както сега – 7 дни.

Зелените коридори за ваксинирани остават
274 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer пристигнаха днес в България. Само през май ще бъдат доставени 2 милиона дози от 4-те ваксини. През юни се очакват още 2,5 милиона дози, предаде репортерът на БНР Мила Младенова.

Зелените коридори продължават да работят. Имаме достатъчно количества ваксини в страната, каза управителят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Половината от количествата ваксини ще бъдат предназначени за личните лекари, заяви още Кирилов. От началото на май досега 125 000 души са имунизирани, допълни той.

Избираме ваксина срещу Covid-19 по интернет
От днес гражданите, записани чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу коронавирус, ще могат дазаявят предпочитания от тях препарат. За всички пунктове ще бъдат осигурени количества от двата вида лекарствени продукта – РНК или аденовирусни ваксини. Също от днес – седмица по-рано от първоначалния план, на училище се върнаха учениците от 6 и 11 клас, които ще се обучават присъствено поне до края на месеца.

Над 4% са новозаразените с Covid-19 за денонощието
241 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 5 853 теста. Положителни са 4,12% от направените проби, сочи Единният информационен портал. Най-много са новите случаи в София-град – 66. Следват областите Варна с 30 и Велико Търново с 21.

44 881 са регистрираните активно болни. 5912 са хоспитализираните пациенти. 562 от тях се лекуват в интензивни отделения. 27 души с установен Covid-19 са починали. Оздравелите за последните 24 часа са 207.

5645 са поставените ваксини за последното денонощие. Поставените дози в страната вече са 938 064. Общо имунизираните лица с по две ваксини са 291 996.

Д-р Христов: Ваксините трябва да се доставят до кабинетите на личните лекари
„Ваксини има. Проблемът е в доставките – това трябва да се промени.“ Това каза за БНР д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар във Варна. Според него „борбата“ сега трябва да бъде доставките на ваксини  да стават в кабинетите, а не личните лекари да ходят „на крака в РЗИ“. Заявката за броя ваксини, които да получат медиците давали по телефон. Т.нар. зелени коридори ваксинират максимум 10 хиляди души на ден в почивните дни, а в дните, в които работят и личните лекари, броят на ваксинираните достига 30 хиляди.

Има проблем с издаването на сертификатите за ваксинация, посочи още д-р Николай Христов, но определи като „градски легенди“ твърденията, че неваксинирани лица получават сертификат за ваксинация.

Цялото интервю чуйте ТУК.

В ситуация на пандемия няма маловажни пазари за българския туризъм
През последните години имаме повече украински, отколкото руски туристи. През 2020 г. имаме 50 000 гости от Русия и 200 000 от Украйна, каза пред bTV доц. Румен Драганов по повод анулираните полети от Русия за май. За него няма маловажни пазари, но трябва да се степенуват по напредъка на ваксинацията. По този критерии на първо място е Израел, на второ Великобритания и след това Германия. „Миналата година имаше спад от 60% не само в България, усилието тази година е да намалим този спад до 30%“, смята доц. Драганов.

Директорът на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова каза, че прогнозата на Световната организация по туризъм е, че туристическата индустрия ще се върне на нивата от 2019 г. през 2025 г.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00