Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.
С възпоменателни събития в София и Русе, с участието на представители на Външно министерство, държавната администрация, академични изследователи, граждани и еврейски организации, България се присъединява към отбелязването на Международният ден в..
Днес е Бабинден - един от най-обичаните и автентични български празници, с дълбоки корени в народната традиция. Празнуван на 8 януари по нов стил, той е посветен на жените, които помагали на младите невести при раждането – бабите. Обичаят е..
Българската православна църква днес почита паметта на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя. Денят, посветен на св. Йоан, известен у нас като Ивановден, е веднага след празника Богоявление ,..