Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петропавловският манастир е с превратна история

Снимка: velikoturnovo.info

През ХII-ХIVв. в района на старата българска столица Търново били съградени  множество манастири, които се наложили като водещи духовни и културни средища в рамките на Втората българска държава. Сред тях е и „Св. св. Петър и Павел“, известен още като Петропавловския или Лясковския манастир, тъй като се намира съвсем близо до днешния град Лясковец. Изправила величествено снага върху високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато, в наши дни светата обител се посещава от десетки хиляди миряни и туристи от цял свят.

Отдалеч силуетът на „Св. св. Петър и Павел“ напомня на средновековен замък. Според преданията земите около манастира били владение на братята Петър и Асен. Когато обявили въстанието за освобождаване на България от византийско владичество през 1185г., те дали обет − в случай, че въстанието е успешно, на това свято място да изградят манастир. И изпълнили обещанието си!

През мрачните години на османско владичество светата обител е била многократно опожарявана и сривана до основи, но след това е възкръсвала, като феникс от пепелта. И наистина превратна, белязана от разруха и възход е историята на тази българска светиня, за която разказва публикацията „Мен не ме докосна меч и робство, ни огън и земетръс” – Петропавловският манастир, от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50