Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Козата в българския бит, поговорки и митове

Снимка: БГНЕС

Чудно животно е козата. И козелът, разбира се. Непокорни и своенравни животни, те отдавна са колоритна част от живота на планетата. Както знаем, в биографията на Пабло Пикасо, наред със съпругите и децата му, се споменава и козата Есмералда – неговата домашна любимка, увековечена от ексцентричния художник в множество скици, рисунки върху керамика. Известна е и бронзовата статуетка на Есмералда, изложена в музея на Пикасо в Париж. Махатма Ганди, наричан бащата на индийския народ, е сниман, а и често изобразяван със своето скромно облекло и козата Нирмала, която пътувала с него навсякъде, дори в чужбина. Известен е случаят, в който духовният водач на Индия завел Нирмала на официална среща в британската столица, като знак за лична независимост и символ на обикновения живот, който спазвал и проповядвал.

В българския фолклор ще срещнем безброй кози, козли, козлета и пръчове. Присъстват в много наши народни приказки, в разкази и фейлетони от български автори, герои са в поговорки, пословици и съвременни анекдоти. Много от тях ще прочетете в публикацията „Брада има, поп не е, рога има вол не е” от архива на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15