Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкушения за небцето, риболовен турнир и фолклорни изяви на фестивала в Никопол

4
Никопол
Снимка: архив

В Никопол очакват с нетърпение „ударен“ уикенд, гарниран с много настроение и забавни инициативи. През почивните дни крайдунавският град ще бъде домакин на първия по рода си фестивал под наслов „Дунав – хора, природа и традиции“. Идеята е да се даде тласък на туризма в региона, както и да се подкрепи местната общност, за която риболовът и земеделието са традиционен поминък. В дните на феста, между 16 и 18 юли, се очаква хиляди туристи да посетят града, а организаторите обещават наситена със събития програма.

Като се започне с кулинарното изложение с дегустация на типични местни специалитети. „Освен традиционния за крайдунавския ни регион качамак, гостите на феста ще се запознаят с невероятното разнообразие от нашенски ястия въз основа на най-често срещаните риби в река Дунав“ – казва Ралица Маринова, секретар на Народно читалище „Напредък“. И още :

„Ще има рибена чорба, която ще бъде демонстрационно приготвена и раздавана на хората. 


Ще има влашки прясол (вид супа) от уклей, ще има риба плакия, както и традиционно приготвяне на т.нар. мюсюлмански шаран, който се пече на фурна. Гостите ще могат да консумират също дунавска платика, мряна, пържен уклей и разбира се, голямо разнообразие от ястия въз основа на дунавски сом.“

За доброто настроение на гостите ще се погрижи самодейният фолклорен  състав на  читалище  Напредък“ в Никопол, което тази година отбелязва своя 150-и юбилей. На сцена ще се изявят и гостуващи фолк групи от съседните общини Велико Търново, Плевен и  Гулянци. Ще има и възможност за разходка с лодка по Дунав до близките острови.  


Специално внимание в програмата на феста е отредено на съхранението на чистотата и природните богатства на реката. За целта, още в петъчния ден, местни доброволци ще почистят плажа на Никопол, който се слави като един от най-красивите по българското поречие. 


Предвидена е и образователна програма за най-малките:  

„Дечицата ще имат интересна презентация за опазване на видовете риба в Дунав, защото трябва да продължим да работим с идното поколение за съхранението на реката. В последния ден също е заложена презентация  на консервационното значение на долното течение на Дунав в района на близкия Природен парк „Персина“. 


Фестивалът ще приключи със зрелищен риболовен шампионат „Видра“ с участието на деца и възрастни. Ще има и много награди и добро настроение“, обеща Ралица Маринова.


Снимки: Facebook /Фестивал Дунав - хора, природа и традиции, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заловиха хакера “Емил Кюлев”, пробил базата данни на държавни институции, банки и юридически лица

Софийската градска прокуратура задържа за срок до 72 часа и привлезе като обвиняем хакера, представящ се в онлайн пространството с псевдонима “Емил Кюлев” – бивш банкер и едно от лицата на ъндърграунда след падането на комунистическия режим...

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Река Дунав при Будапеща

С призива да пазим Дунава син отбелязваме Деня на реката

На днешния ден преди 20 години е обявен Денят на река Дунав и оттогава се отбелязва с различни инициативи. Тазгодишното мото “Да пазим Дунав син” призовава хората, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в..

публикувано на 29.06.24 в 10:41

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25