Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама френски скаути впечатлени от България и топлия им прием у нас

4
Снимка: Facebook/CaritasSofiaBG

Възрастните, бездомните, жените в неравностойно положение, бежанците, търсещи закрила и съдействие от страна на държавата. Това са едни от най-уязвимите групи хора, на които неправителствената организация „Каритас“ у нас се стреми да помага. Доброволците в организацията вярват, че правото на достоен, спокоен и сигурен живот е такова за всеки един човек, независимо от неговата раса, пол, социален статус или религия. Създадена през 1993 година към Католическата църква в България, организацията разполага с 2 дневни центъра за стари хора, център за възрастни с увреждания, център за социална рехабилитация и интеграция на деца и младежи с увреждания и други.

От организацията не пренебрегват и подкрепата си за младите хора, които искат да се посветят на различни доброволчески каузи. За целта е създадена платформата Young Caritas, към която проявяват интерес не само българи, но и чужденци.

„Това е младежка доброволческа платформа, която цели да насърчава младежите с лидерски способности, които искат да развиват доброволчески каузи. Темите на събитията идват от самите доброволци, а ние ги подкрепяме и подпомагаме да ги осъществят. Проектът вече направи една година, има свой център, изграден и поддържан от доброволците, където могат да се случват различни събития и обучения. В процеса на работата започнаха да ни изпращат групи френски скаути, които имаха желание да направят доброволчески стаж при нас. Повечето от тях искаха да са за един месец в София и да работят в различни центрове”, обяснява Вихрен Митев от „Каритас София“, който ръководи младежкия проект.

На по-голямата част от скаутите-доброволци от Франция им предстои следване в университет, някои от тях вече 12 години са в скаутското движение, но до този момент не са били доброволци в друга държава.

Сред тях са французите Мари и Юго. Двамата са за първи път в България, а едномесечният им престой у нас е към края си.

„В началото знаехме, че в София има много църкви и една джамия, които са добре известни – обяснява Юго в интервю за БНР. – Знаехме и за Черно море, което е много хубаво. Имахме възможност да отидем и наистина останахме впечатлени от това, което видяхме. Бяхме заинтригувани и от множеството културни паметници, които има в София. Тук сме от 3 седмици, а сега ни очаква още около седмица пътуване из България. Ще посетим Рилския манастир и Седемте рилски езера.“

Разбират за възможността да дойдат в България от интернет, където други френски скаути са споделили добри отзиви за прекараното време у нас. А Мари описва първото си впечатление така:

„Беше горещо, може би 40 градуса. Хората бяха много добри с нас, мили и усмихнати. Наслаждаваме се на времето си тук и смятаме, че е невероятно“ – казва младата французойка. Тя намира за леко объркващ начина, по който в България казваме „да“ и „не“ с кимане на глава, който е противоположен на приетия в Европа. Но престоят у нас ѝ е дал безценното усещане, че прави нещо полезно. Навсякъде в центровете, в които са отивали е имало нужда от подобрения, ремонти или помощ на някой от служителите. И макар това да не е най-забавната част от пребиваването им в България, именно тя им е донесла голямо удовлетворение, че оставят след себе си нещо по-добро.

 

Съставил: Йоан Колев /по интервю на Божидар Янев, БНР-Радио София/

Снимки: Facebook/CaritasSofiaBG

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30