Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама френски скаути впечатлени от България и топлия им прием у нас

4
Снимка: Facebook/CaritasSofiaBG

Възрастните, бездомните, жените в неравностойно положение, бежанците, търсещи закрила и съдействие от страна на държавата. Това са едни от най-уязвимите групи хора, на които неправителствената организация „Каритас“ у нас се стреми да помага. Доброволците в организацията вярват, че правото на достоен, спокоен и сигурен живот е такова за всеки един човек, независимо от неговата раса, пол, социален статус или религия. Създадена през 1993 година към Католическата църква в България, организацията разполага с 2 дневни центъра за стари хора, център за възрастни с увреждания, център за социална рехабилитация и интеграция на деца и младежи с увреждания и други.

От организацията не пренебрегват и подкрепата си за младите хора, които искат да се посветят на различни доброволчески каузи. За целта е създадена платформата Young Caritas, към която проявяват интерес не само българи, но и чужденци.

„Това е младежка доброволческа платформа, която цели да насърчава младежите с лидерски способности, които искат да развиват доброволчески каузи. Темите на събитията идват от самите доброволци, а ние ги подкрепяме и подпомагаме да ги осъществят. Проектът вече направи една година, има свой център, изграден и поддържан от доброволците, където могат да се случват различни събития и обучения. В процеса на работата започнаха да ни изпращат групи френски скаути, които имаха желание да направят доброволчески стаж при нас. Повечето от тях искаха да са за един месец в София и да работят в различни центрове”, обяснява Вихрен Митев от „Каритас София“, който ръководи младежкия проект.

На по-голямата част от скаутите-доброволци от Франция им предстои следване в университет, някои от тях вече 12 години са в скаутското движение, но до този момент не са били доброволци в друга държава.

Сред тях са французите Мари и Юго. Двамата са за първи път в България, а едномесечният им престой у нас е към края си.

„В началото знаехме, че в София има много църкви и една джамия, които са добре известни – обяснява Юго в интервю за БНР. – Знаехме и за Черно море, което е много хубаво. Имахме възможност да отидем и наистина останахме впечатлени от това, което видяхме. Бяхме заинтригувани и от множеството културни паметници, които има в София. Тук сме от 3 седмици, а сега ни очаква още около седмица пътуване из България. Ще посетим Рилския манастир и Седемте рилски езера.“

Разбират за възможността да дойдат в България от интернет, където други френски скаути са споделили добри отзиви за прекараното време у нас. А Мари описва първото си впечатление така:

„Беше горещо, може би 40 градуса. Хората бяха много добри с нас, мили и усмихнати. Наслаждаваме се на времето си тук и смятаме, че е невероятно“ – казва младата французойка. Тя намира за леко объркващ начина, по който в България казваме „да“ и „не“ с кимане на глава, който е противоположен на приетия в Европа. Но престоят у нас ѝ е дал безценното усещане, че прави нещо полезно. Навсякъде в центровете, в които са отивали е имало нужда от подобрения, ремонти или помощ на някой от служителите. И макар това да не е най-забавната част от пребиваването им в България, именно тя им е донесла голямо удовлетворение, че оставят след себе си нещо по-добро.

 

Съставил: Йоан Колев /по интервю на Божидар Янев, БНР-Радио София/

Снимки: Facebook/CaritasSofiaBG

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41