Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 144 години от Шипченската епопея

Снимка: БГНЕС

Днес на връх Шипка в Стара планина ще се проведат чествания по повод 144 години от Шипченската епопея. В честванията ще се включи и президентът и главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, който в 12.00 часа ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението на България български опълченци и руски воини.

Предвид епидемичната обстановка в страната, тази година няма да се проведе възстановка на историческите събития на връх Шипка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30