Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: БГНЕС

С оглед разпространението на Covid-19, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, но ако това се налага трябва да имат предвид актуалния режим за влизане в страната, за която пътуват, както и противоепидемичните мерки на нейна територия. Ето и промените, които някои държави въведоха презпоследната седмица:

Румъния включи България в списъка с държави от т.нар. „червена зона“. Пристигащите от тези страни подлежат на 14-дневна карантина. Мярката влиза в сила от 12 септември 2021 г. Изключение се прави за ваксинираните граждани, както и за преболедувалите Covid-19, в рамките на 180 дни преди пътуването. Не подлежат на карантина и лицата, които представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния. За разлика от държавите в „жълта зона“, при тези от „червената зона“ отрицателният тест не освобождава от изискването за карантина. Освободени от карантина са децата под 6 години (без условия), както и децата между 6 и 16 години, в случай че имат отрицателен PCR тест. Не се налага карантина и на транзитно преминаващите, които ще останат на територията на Румъния до 72 часа.

Турция отмени PCR и антигенните тестове за деца под 12-годишна възраст, считано от 4 септември т.г. Всички останали правила за влизане в страната, наложени от турската служба за гражданска авиация, остават в сила. Според тях пристигащите трябва да представят един от следните документи: PCR тест, направен максимум 72 часа преди пътуването; бърз тест, направен не по-рано от 48 часа преди влизането; удостоверение за ваксинация, завършена най-малко 14 дни преди пътуването или удостоверение за преболедуван Covid-19 през последните шест месеца. Същевременно турските власти си запазват правото да провеждат на летището селективни тестове на пътниците, с изключение на тези, които са ваксинирани.

Канада въведе нови правила за влизане на български граждани в страната. От 7 септември 2021 г. напълно ваксинираните български граждани се допускат на територията на Канада при няколко условия. За целта те трябва да притежават документ за завършен имунизационен цикъл, както и да представят отрицателен резултат от молекулярен тест за Covid-19, взет до 72 часа преди полета им. Пристигащите през сухопътната или морската граница, пък следва да представят тест, направен до 72 часа преди влизането в Канада .

Не се приемат антигенни тестове. Пристигащите по въздушна или сухопътна граница могат да бъдат подложени и на допълнително изследване за Covid-19 на случаен принцип. Пълната ваксинация не отменя задължението за представяне на негативен PCR тест преди влизането в Канада, направен не по-рано от 72 ч. от влизането в страната, предупреждава МВнР.

Естония включи България в своя „червен списък“, заради влошаване на епидемчичната обстановка у нас. Според новите правила за влизане в страната, пристигащите от България граждани, които не са ваксинирани срещу Covid-19, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Карантинният период може да бъде съкратен, ако лицата си направят един тест за коронавирус на пристигане и след това втори тест най-рано на шестия ден от своето влизане в Естония.

Изискването няма да важи за притежателите на европейски цифров ваксинационен сертификат, които са напълно ваксинирани с някои от ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, както и за онези, които са преболедували Covid-19 и могат да го докажат със съответния документ.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02