Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално за пътуващите извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

С настъпването на есента ситуацията с разпространението на Covid-19 отново се изостри в България и в много държави по света. В тази връзка някои страни правят промени в режима на влизане на чужди граждани. Ето актуална информация за пътуващите:

Белгия въведе промени при попълването на задължителния за влизане в страната Формуляр за локализация на пътници /PLF/. Новото в него е, че пътниците трябва да нанесат кода на притежавания от тях сертификат за ваксинация, отрицателен PCR тест или преболедуване. Това е възможно чрез добавяне на екранна снимка на QR кода или представяне на PDF версия на притежавания документ. От 18 октомври, PLF може да бъде попълван и с помощта на приложението CovidSafeBE.

Хартиената версия на формуляра вече няма да се приема, но вече ще бъде възможно попълването му до 180 дни преди пътуването. Досега това се случваше в срок от 48 часа преди него. Така ще бъдат облекчени пътниците, които не разполагат с интернет или срещат други трудности в навечерието на пътуването, които няма да им позволят да го попълнят навреме.

Израел въведе нови изисквания за пътуване до страната, валидни от 10 октомври:

– Пътуващите трябва да представят формуляр от Службата по население и миграция, разрешаващ им престой в Израел. Той може да бъде попълнен онлайн ТУК

– Следващият необходим документ е декларация за влизане в страната, която трябва да се изпрати 24 часа преди полета.

– Здравна застраховка за лечение от Covid-19, сертификат за ваксинация или преболедуване и отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди полета, също са задължителни за пътуването ви.

– Бъдете готови и за още един PCR-тест, който ще трябва да направите при кацане на летището в Израел, последван от карантина в продължение на 2 седмици за неваксинираните и 1 седмица за ваксинираните пътници. Повече информация за условията за пътуването, може да получите ТУК

Тунис също променя условията за пътуване и престой на своя територия. От 16 октомври отпада изискването за отрицателен PCR-тест на напълно имунизираните пътници, които представят сертификат за това. Важно условие е последната доза от ваксината да е била поставена поне 14 дни по-рано. Ваксинираните ще бъдат освободени и от задължителната 7-дневна карантина. Задължително условие обаче остава попълването, разпечатването и подписването на здравен формуляр и декларация. Те подлежат на проверка преди излитане и се предават на здравните служби при кацане на летището в Тунис.

За неваксинираните остават в сила изискванията за 7-дневна карантина в определени от властите хотели, за сметка на пътниците и представяне на отрицателен PCR-тест, направен не по-рано от 72 часа преди пристигането им.

От 24 октомври Англия въвежда нови правила, позволяващи на хората, които се връщат от чужбина да бъдат тествани с бързи, вместо с ПСР тестове за Covid-19, съобщи Би Би Си. Правилата предвиждат всеки с позитивен резултат от бърз тест да се самоизолира и да си направи безплатно ПСР изследване. Очакват се нови правила да наложат Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25