Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Бадински – вдъхновен от Левски, Хайдн и Месиен

Премиера на български творби, сред които две на живеещия в Германия композитор

Снимка: личен архив

Форумът „Нова българска музика“ (4.10 – 27.10), организиран от Съюза на българските композитори, тази година представя камерни произведения на творци от различни поколения. В афиша четем имената на няколко български композитори, чиято кариера се развива в чужбина. Сред тях е Николай Бадински, завършил композиция в НМА „Панчо Владигеров“ – при патрона на Академията, както и цигулка – в класа на Недялка Симеонова и на Владимир Аврамов. От 1962 г. живее в Източен Берлин, а през 1976 г. емигрира в Западен.

Николай Бадински

В Германия работи като солист-цигулар, композитор, преподавател, концертмайстор, основава струнен квартет. Развитието си дължи и на немалко стипендии-награди. Многократно участва в Международните летни курсове за нова музика в Дармщадт, където работи с изтъкнати композитори на ХХ век - Лигети, Щокхаузен, Ксенакис и др. Носител е на първи награди в значителни международни конкурси по композиция като „Виоти“ (1977 г.), „Щокхаузен“ (1978 г.), Международната награда за Симфонична музика (1978 г., Триест, Итaлия), Римската награда „Villa Massimo“ (1980-81 г.) и др. През 1981-82 и 1985-86 г., като стипендиант на френското правителство, живее и работи в Париж. През 1987 г. е поканен като композитор-резидент във фондация „Джераси“ в Калифорния и получава стипендия Фулбрайт. Гост-професор е в Stanford University, САЩ както и в други университети и колежи в САЩ, Азия и Европа. От 1983 г. е член на Европейската Академия на изкуствата, науките и литературата в Париж. Съосновател е на „Initiative Neue Musik Berlin“. Автор е на повече от 230 произведения за оркестър, различни камерни ансамбли, концерти и др. Неговите произведения се публикуват от авторитетното музикално издателство Universal Edition (Vienna, New York, London), което издава творби на най-значимите композитори на ХХ век. Музиката, която създава е повлияна от западноевропейския авангард, но и от българския и източноевропейския фолклор и др. Изпълняват я бележити солисти и състави, сред които Берлинската филхармония, Берлинската щатскапела, Дрезденската щатскапела, Симфоничния оркестър на немското радио в Баден-Баден, Оркестъра на Deutsche Oper Berlin, Сamerata Academica Salzburg, Shanghai Symphony Orchestra, Държавната филхармония в Екатеринбург, Arditti String Quartet London, Philharmonia Hungarica, Choir of Radio France. Негови авторски концерти са изнасяни в Берлин, Париж, Рим, Залцбург, Венеция, Сан Франциско, Стокхолм, Баден-Баден, Филаделфия, Чикаго, Питсбърг, София, Цюрих, Падуа, Лисабон и др. До сега е представил над седемстотин доклада и лекции за българската музика и култура в много страни на Европа и Америка.

В концерта тази вечер /18 октомври/, заедно с премиерните изпълнения на произведения от още петима български композитори – Емил Мирчев, Силвия Статкова, Димитър Констанцалиев, Благовеста Константинова, Йордан Караиванов, ще прозвучат за пръв път „Видение на Левски“ (Apparition of Levski) и пиеса от цикъла „Срещи за пиано“ (Meetings for Piano) от Бадински.

„Образът на Левски е в сърцето ми още от моето детство. Тази светиня за българския народ никога не напуска мислите ми. Апостолът на свободата ми е много близък като дух и идея, мога да говоря за него часове. Както се знае, той е бил голям танцьор. Негови съвременници разказват, че когато играел българските танци, краката му сякаш не опирали земята. Това ме вдъхнови да включа нашите характерни ритми, това е истинско предизвикателство за всеки пианист, защото трябва да се изпълни с голяма бързина и изящество. Другото произведение е част от цикъл „Срещи за пиано“, който пиша през годините. В пиесите съпоставям музиката на автори от различни епохи и направления. „Не бяха ли това Хайдн и Месиен?“ (Weren’t these Haydn and Messiaen...?) е пиесата, която ще прозвучи в София. За мен е много интересно това структурно свързване на музикалния език на тези композитори, с тяхната характерна яснота, чистота.“

Александра Иванова

Николай Бадински е поверил двете премиери на Александра Иванова.

„С творчеството на Николай Бадински ме запозна диригентът Иван Янакиев, през 2018 г. – разказва младата пианистка. – Тогава, на неговата 80-годишнина, изпълних „Пет пиеси върху додекафонна редица за пиано“. Много се вълнувам винаги, когато изпълнявам съвременни произведения, особено когато става дума за световни премиери. Това е голяма отговорност, но и много интересно и обогатяващо. Проф. Йовчо Крушев, моят преподавател по пиано в НМА казваше, че за всеки пианист е важно да изпълнява съвременна музика. Така че още от студентските си години включвам такива пиеси в репертоара си – от чуждестранни и български композитори. Пиесите на Николай Бадински не са лесни за изпълнение, но аз много харесвам музиката му и се надявам да ги представя възможно най-близо до неговия замисъл.“

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15