Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият сертификат влиза в сила от 21 октомври и у нас

Пресконференция на Стойчо Кацаров във връзка с рапространението на Covid-19.
Снимка: БГНЕС

Със зелен сертификат от 21 октомври ще влизаме в заведения за хранене, кина, театри, концертни зали, галерии, фитнес центрове, търговски центрове и магазини над 300 кв. м., хотели, плувни и спортни зали, клубове, обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Документът удостоверява завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на Covid-19, отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа. Зеленият сертификат става задължителен за работещите в здравни заведения и старчески домове. Той обаче няма да се изисква в градския транспорт. 



При 14-дневна заболяемост между 500 и 700 на 100 хил. души в училищата ще се редуват 50% присъствени и 50% онлайн занимания. В университетите пък присъствено обучение ще се провежда само при наличието на зелен сертификат. Ще бъде наложен също така строг контрол върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати и ако се установи нарушение, ще бъде отнет лиценза им, подчерта министърът. Друга противоепидемична мярка предвижда преустановяване на посещенията в болниците.

Повече за границите на заболяемост, при които ще се прилагат различните противоепидемични мерки, вижте ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с най-големия дарител на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

Три златни и един сребърен медал за българските ученици от Балканска олимпиада по информатика

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид. Златни медалисти са Даниел Койнов от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Борис Михов от СМГ..

публикувано на 30.09.24 в 18:05