Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скалният лабиринт край с. Краново достъпен за туристи чрез нова екопътека

Снимка: БНР

Лабиринтът в скалите се намира на 60 км. от град Добрич и представлява 3-километров маркиран маршрут на две нива с начална точка центъра на село Краново. Осигурени са карти и табели, които указват посоката и забележителностите в околностите.

Екопътеката е разположена на десния бряг на Суха река, близо до румънската граница и се очаква да стане модел за усвояване на природното наследство за нуждите на екологичния туризъм. Сухата река е имала постоянно течение допреди стотина години, но част от нея е пресъхнала заради изсичане на околните гори. В района има колония от скални монашески обители, датирани от късната античност. Учените ги определят като най-старите в Европа.

Новата екопътека е първа стъпка към изграждане на бъдещ ландшафтен парк, включващ и други туристически маршрути по поречието на Суха река, каза пред програма „Хоризонт“ на БНР - Николай Панайотов, изпълнителен директор на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм. Според него потенциалът на целия район е неизчерпаем и открива възможност за съживяване на бизнеса. Един от начините е  отваряне на къщи за гости и ресторанти, както и използването на летище Кайнарджа, на двайсетина километра от град Силистра, за туристически обиколки по въздух.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15