Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Хърватите вече ще пътуват безвизово до САЩ 

Хърватия е изпълнила всички необходими двустранни споразумения за сигурност. Постигнала е и необходимия процент на отказ за издаване на визи - под 3%. Затова страната е одобрена за влизане в програмата VWP на САЩ за отмяна на визите. От 1 ноември 2021 г. хърватските граждани могат да пътуват до САЩ за бизнес и туризъм без виза за срок от 90 дни, съобщиха от посолството на САЩ в Загреб. За пътуване ще е достатъчно само онлайн одобрение от електронната система за разрешение за пътуване ESTA. Пътуващите се насърчават да кандидатстват за ESTA най-малко 72 часа преди планираното пътуване. Гражданите без визи трябва да имат паспорти с вградени компютърни чипове и да получат разрешението ESTA, което понастоящем струва 14 долара и е валидно до 2 години за многократни пътувания.

В Северна Гърция предлагат да се въведе задължително ваксиниране

В Гърция расте броят на новозаразените с Covid-19 и те вече са между 3000 и 4000 на ден. В северните райони, където броят на ваксинираните е под средния за страната, епидемичната картина е тежка. Лекарите призоваха правителството да въведе задължително ваксиниране. Досега имунизацията е задължителна само за медицинските специалисти. Кметът на Серес поиска в областта да се наложат още по-строги мерки заради растящия брой на заразените. Солун, Драма, Кавала, Александруполис са с много заразени и хоспитализирани. Повечето лекари, които работят на първа линия, смятат, че и ваксинираните трябва да се подлагат често на тестване. Професор Никос Дзанакис съобщи, че от следващите дни може да се очакват по 5000 заразени на ден и натиск върху здравната система, предаде БГНЕС.

Пандемичната обстановка в Словения се влошава

Заради рязкото влошаване на епидемичната обстановка словенското правителство въвежда по-строги ограничителни мерки. Те влизат в сила от 1 ноември. Ако тенденцията за нарастване на хоспитализираните не се промени, властите не изключват въвеждането на локдаун за неваксинираните и преминаване към обучение онлайн, предава държавната „Радио-телевизия Словения”. Всички ученици, които се "самопроверяват" преди да посещават учебните занятия ще се тестват вместо веднъж, два пъти в седмицата. Учестяват се и тестовете сред държавните служители. Ваксинираните също се задължават да носят маски при пряк контакт с други хора. Собствениците на заведения ще трябва да контролират Ковид-пропуските на посетителите и да спират онези без зелени сертификати. При нарушения отговорността ще е за собствениците.

Румъния стремително ускори имунизацията срещу Covid

В Румъния отчетоха, че темпът на ваксинация се е ускорил над два пъти. Ако преди се правеха по около 70 000 ваксини на ден, сега вече са около 150 000 дневно. Румъния е на опашката по имунизирани в ЕС с 37% напълно ваксинирани сред възрастното население, отбелязва „Euronews“, като допълва, че на последно място е България. Междувременно румънският Сенат отхвърли законопроект, който задължава работещите в държавния сектор, големите частни компании и здравните работници да имат здравен пропуск. Законопроектът бе внесен от центристки депутати. Социалдемократите, които са в опозиция, и националистите отхвърлиха законопроекта с аргумента, че е дискриминационен и ще бъде обжалван в Конституционния съд. Законът тепърва ще бъде гласуван в долната камера на парламента, който има по-големи правомощия от Сената.

Ердоган и Байдън ще обсъдят отношенията САЩ - Турция

Турция ще обмисли закупуването на руски изтребители Су-35 и Су-57, ако САЩ не разрешат проблема с изтребителите F-35, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. САЩ трябва да доставят изтребителите, за които Турция е платила, или да върнат парите, ако не предоставят друг продукт, поиска министърът. През 2019 г. администрацията на Доналд Тръмп извади Турция от програмата F-35 заради закупуването от Анкара на руската система за противовъздушна отбрана С-400. Спорът за доставките на F-35 или алтернативната им замяна с F-16 ще бъде обсъдена на 31 октомври по време на срещата за климата в Глазгоу, Шотландия. В работата на форума СОР26 ще участват президентите Джо Байдън и Реджеп Ердоган. Турският лидер обяви, че срещата между двамата е била предварително договорена.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, архив


Още от категорията

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от най-големиите дарители на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще..

публикувано на 30.09.24 в 19:00