Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Българската общност в Молдова допринася за приятелските връзки с България

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

По повод Деня на бесарабските българи – 29 октомври, президентът Румен Радев поздрави гражданите на Молдова от български етнически произход.

"Българската общност в Молдова, съхранила своя български дух, бит, език и култура вече 200 години, винаги е била естествен мост на приятелство между нашите две страни", посочва държавният глава в поздравителен адрес.

Радев каза, че България разчита на молдовските държавни институции за трансформирането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, което ще гарантира достъп до висококачествено и съобразено с европейските практики образование за всички молдовски граждани, включително и за бесарабските българи от съседна Украйна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02