Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри обсъдиха общи френско-български проекти в културата

Велислав Минеков и Розлин Башло
Снимка: mc.government.bg

Министърът на културата Велислав Минеков разговаря в Париж с френския си колега Розлин Башло. Двамата са договорили да се изготви окончателен вариант на Меморандум за съвместна работа по проекта за създаване на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол. Центърът ще популяризира културното наследство и изкуства, както и ще стане място за срещи на творци и ще предлага условия за тяхното развитие.

Министрите са обсъдили и българо-френския проект „Обучение на български архитекти в областта на опазване на културното наследство“ с участието на френското Училище „Шайо“, както и организирането на Дни на българското кино в Париж.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е част от световното биенале за творчество и занаяти "Хомо Фабер" във Венеция

Българската култура и родните традиции, които доскоро изглеждаха екзотични за останалата част от света, постепенно се превръщат в част от световната култура на 21. век. След като нашенската лютеница и традиционната ни баница бяха определени..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

200-годишният "Рибен буквар" напомня за себе си с ново юбилейно издание

През настоящата 2024 г. се навършват 200 години от появата на т.нар. "Буквар с различни поучения". Това е оригиналното заглавие на книгата, по-известна като "Рибния буквар", чийто автор е видният възрожденец д-р Петър Берон. Става дума за..

публикувано на 16.09.24 в 09:05
Кадър от филма „С лице надолу“

Българско кино за франкофони в София

Фестивалът на българското кино, който се провежда от 10 до 13 септември в Париж ще има своето продължение в София. Френският културен институт в българската столица ще представи на франкофонската аудитория у нас филми от фестивалната селекция през..

публикувано на 12.09.24 в 11:20