Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С почитта към трима светци започват декемврийските празнични ритуали

„Св. Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“

Снимка: архив

С деня на Св. Варвара на 4 декември започва поредица от празнични дни, които в българската традиция са свързани с множество вярвания и обичаи. Според легендата, Св. Варвара се е родила в днешните български земи, в с. Елешница, наричано по онова време Илиопол. Светицата е тачена като закрилница на децата от болести, най-често от шарка. Съществува поверието, че през целия ден децата трябва да подскачат, за да не ги завари Варвара. В Западна България наричат този ден Женска Коледа - пременени момичета, с преметнати през рамо торбички, обикалят къщите и, подобно на мъжете-коледари, пеят песни с пожелание за здраве и плодородие.

На следващия ден, 5 декември, църквата почита Свети Сава Освещени – основателя на най-старото обитавано до днес монашеско селище в Св. Земя, известно като лаврата на Св. Сава. Роден от знатни родители в Кападокия през IV век, още 18-годишен Сава се поселил в манастир, където получил образование и бил постриган за монах. В търсене на уединение и посвещение на Бога той се отправил към Йорданската пустиня и заживял в пещера, показана му в съновидение. След кончината на родителите си, Сава получил богато наследство, с което построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници. Като духовен ръководител на отшелническите обители Сава учел прииждащите богомолци на кротост, смирение, безмълвие и упование на Бога.


В представите на българина често Св. Сава е в женски образ, а ритуалите в този ден са свързани с задомяването на девойките и добиването на мечтана рожба. Кулминацията на тази предпразнична новогодишна обредност се поставя на 6 декември, когато честваме Свети Николай Мирликийски – покровителя на моряците, рибарите, банкерите и търговците.

В народните вярвания Варвара е сестра на Сава и Никола, затова фолклорните празници са събрали и езически, и християнски елементи. Тази своеобразна триада е родила поговорката  „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“

Повече за традициите и какво да сложим на масата в празничните дни прочетете в публикацията от колекцията на Радио България От Варвара до Никулден – обичаи, ритуали и обредни храни

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50