Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рангел Васев – от Бундестага до успешен бизнес в целия свят

Снимка: личен архив

Музиката е част от ежедневието на всеки. За едни, тя е просто фон, на който преминава денят им. Други обаче, превръщат слушането ѝ в своеобразен ритуал – всеки елемент от него е важен, за да се осъществи перфектната симбиоза между атмосферата в помещението, нагласата за пътуване в изцяло нов свят, чийто господар е изпипаният до най-малкия детайл звук. 

В подобна обстановка няма място за музика от някоя онлайн платформа. Приляга ѝ единствено мелодия, звучаща от грамофон. Закупуването му обаче не е лесна задача ако се търси наистина качествен звук, а и изисква солидна инвестиция. В чужбина стандартът на живот е по-висок от този у нас и затова пазарът на винили, грамофони и аксесоари за тях е по-добре развит. Но един българин успява да се наложи на този необятен, но и твърде нишов пазар. Името му е Рангел Васев.



Сънародникът ни се установява в Германия през 2002 година, воден от своята голяма мечта и любовта на живота му.

„Мечтата – да следвам политология в някоя западна държава или в САЩ, с идеята да се прибера обратно у нас и да допринеса по някакъв начин за развитието на страната. Избрах Берлин заради любовта към съпругата ми Мария. Тя беше решила да учи там архитектура.“

Студентските години отминават, късметът му се усмихва и започва работа в администрацията на германския парламент, която продължава 7 години. Макар да е семеен с две деца, Рангел напуска сигурната си позиция през миналата година. Тогава вече знае, че може да превърне своето хоби – производството на четки за почистване на грамофонни плочи – в доходоносен бизнес.



„През 2018 година спонтанно реших да подновя колекцията си от грамофонни плочи, купих си нов грамофон и започнах да се оглеждам за аксесоари, които се използват от аудиофилите. Скоро установих, че на пазара липсва четка, която от една страна да изглежда добре, а от друга – да почиства качествено праха от плочите. Така, докато все още работех в Бундестага, започнах да разработвам тази идея.“

Отваря своя онлайн магазин през 2020 година, а поръчките „заваляват“ почти веднага. Причината – множеството положителни статии в американски аудиофилски списания, посветени на произведения от българина първи модел четка. Неслучайно именно от страната на неограничените възможности занаятчията получава най-голям процент от заявките си.



„Четките се произвеждат на серии – продължава разказа си Васев. – Така например 20 четки се създават накуп – шлайфат се, лакират се, поставят им се магнити, които да държат заедно двете им части. Нерядко в процеса на работа се случва четката да се счупи, тъй като дървото, което използвам е много фино. Приблизително могат да се изработят между 15 и 20 четки на седмица.“

Изключително важно за всяка четка е влакното, от което е съставена. Както ще се досетите обаче, този въпрос също може да бъде предмет на спорове. При това ожесточени, които разделят аудиофилската общност на два лагера.



„Едните казват, че най-добрите косми, които могат да се използват, са карбоновите влакна. Те са доста фини и провеждат електрически ток. С тяхна помощ статичното електричество, което се образува върху плочата при изваждане от калъфката ѝ, може да се обере. Другият лагер е съставен от противници на карбоновите влакна. Според тях, те доста твърди и могат да надраскат плочата, когато четката се използва прекалено често, и затова предпочитат природни влакна. Моята идея беше да комбинирам двата вида по специален начин и подредба, така че да се получи най-добрата четка на пазара.“



Рангел все още мечтае да сбъдне една от най-големите си мечти – да открие собствена галерия, в която да излага произведените от него аксесоари. Докато я разглеждат, посетителите ще могат да се насладят и на специално подбрана музика, съчетана с качествено питие. Дали това ще се случи в България? – По-скоро не. София е само на 2 часа със самолет от Берлин, което прави българина щастлив в германската столица, където са семейството и бизнесът му. Пожелаваме му успех, независимо накъде ще го отведе тази и всяка следваща цел, която си постави. 

Снимки: личен архив, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език , първата такава инициатива в Република Албания...

публикувано на 03.07.24 в 11:00

Представят второто издание на роман за преселването на българите в Бесарабия

В София днес, 3 юли, ще бъде представено второто издание на романа "Преселници" от Константин Петканов (1891-1952). Събитието ще се проведе от 18.00 ч., в Клуба на офицерите от запаса и резерва на улица "Урвич" 1-3, съобщават организаторите от..

публикувано на 03.07.24 в 07:35
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25