Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да излезем от зоната си на комфорт през почивните дни!

С балон над Софийското поле, snowkiting в Рила и още нестандартни идеи за празниците

Снимка: архив на Петко Калагларски

Дните в края на годината са зашеметяващ водовъртеж от приготовления, обикаляне на супермаркети и молове, претрупани трапези, пийване, хапване и срещи с любими хора. Ала това достатъчно ли е, за да се отървем от натрупания стрес и да потърсим вътрешно равновесие? Защото след сармичките, баниците и греяното вино, иде момент на пренасищане. Тогава можем да се обърнем към природата, като най-добрият вдъхновител и лечител.

Обикновено след 2-ия ден на гощавки и преяждане, хората се сещат да се погрижат за духа си и ни се обаждат“ – обяснява Петко Калагларски от столична агенция за приключения. Празниците са идеалният момент да избягаме от сивото битие и да се впуснем в приключение. По предварителна заявка екипа на Петко Калагларски организира истинска коледна феерия в …небето или летене с балон в компанията на дядо Коледа и джуджета. „Нямаме си Снежанка, но пък повечето колеги сме с бради и като нахлузим коледните шапки и дрехи, сме като Дядо Коледовци и джуджетата, докато пилотираме балона“ – шегува се Калагларски. Според него хората разделят всяка отминаваща година на вълнуващи случки. Ние помним преживяното, емоциите, а не сивото ежедневие или софрите. „Иска ни се да разделим живота на хората преди полета с балон и след това“, казва той и добавя:

„Летенето с балон е добра възможност за зимно приключение, защото ако уцелим летателни условия, става една тиха приказка. Балонът не издава звуци. Плавното летене над заснежените поля е уникална емоция, особено ако сме край планина. Когато слънцето осветява снежните шапки, те заблестяват и е романтично и красиво! Организираме тези полети край Рила и Витоша, и по-точно при летище Крайници между градовете Самоков и Дупница.“

Активният отдих на ниски температури сред заскрежената природа е за предпочитане пред преяждането и залежаването на дивана със смартфона или лаптопа. Петко Калагларски горещо препоръчва да загърбим топлината на домашния уют и да се подложим на суров студ и изпитания в планината.

„Например преходи със снегоходки или разходки със ски, т.е. не спускане по пистите, а т.нар. pampering, или спокойно придвижване от точка А до точка Б. Популярни са и Snowkite и Kitewing. Хората, които са се научили през лятото да карат кайтове на морето, сега могат да практикуват същия спорт в планината, на платото на Витоша“ - казва Калагларски.

Така че обувайте туристическите обувки, грабвайте топлото яке и напред към платото на Витоша или пък към подножието на 7-те Рилски езера! „Тези спортове съчетават състоянието на духа и физическите възможности на човека със силата и посоката на вятъра“ – обяснява събеседникът ни.

Друга възможност да напуснете зоната си на комфорт са моторните шейни. Маршрутите са извън пределите на Природните паркове и екопътеките, за да не се обезпокоят туристите, а организираните групи неотменно са придружавани от опитен инструктор. И още една идея за снежни приключения в празничните дни. В Пампорово можете да се насладите на красотите на Родопите, докато се разхождате с шейна с кучешки впрягове.

А какво да кажем за т.нар. „Поход на светулките“ ? Този своеобразен зимен фест се организира по различни поводи на Витоша, но може и по предварителна заявка на по-големи туристически групи. „Провежда се късно вечер. Участниците се изкачват до хижа Алеко със ски или пеша, снабдени с челници, които осветяват пътя им. Погледнато от София, това е една страхотна светеща процесия“ – казва Калагларски.

Да потънеш в прегръдката на планината, да се дивиш на сияйно-бели пейзажи, докато снегът хрупка под краката ти!  Да вдишваш с пълни дробове кристален въздух със зачервени бузи и олекнала душа. И да се почувстваш отново жив! Според Калагларски подобна разходка на минусови температури зарежда за седмици напред. Чудесен начин да се сбогуваш с 2021 г.  и да посрещнеш зареден с енергия предизвикателствата на 2022-а!

Снимки: Архив на Петко Калагларски, pixabay



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31